|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:47 | 03.28.2024

Не вистачає донорської крові

У Чернігівському обласному центрі крові останнім часом знизилася кількість донорів. Тож медики просять усіх небайдужих прийти і поповнити банк крові, адже її постійно потребують люди з кровотечами, жінки після пологів та онкогематологічні хворі.

donorsДля багатьох людей кров – це як повітря, якого не вистачає. Багато хто міг би стати донором, але люди чомусь бояться цього. Когось лякає голка, когось больові відчуття, багато хто боїться чимось заразитися, але мало хто знає, що використовуються одноразові інструменти. Крім того, це абсолютно не боляче. А емоційно – набагато легше, ніж зробити татуювання чи пірсинг. Та й взагалі всі переживання – ніщо порівняно з тим, що може зробити одна порція донорської крові. Адже за розрахунками медиків вона може покращити здоров’я або навіть урятувати життя відразу трьом пацієнтам. А ще здавати кров корисно, бо після цієї процедури організм запускає процес самооновлення. Тому донори мають більш стійкий імунітет.

«Зазвичай, щоб центр гарно працював, нам потрібно приймати не менше 30 донорів щодня, – розповідає завідувачка відділу Чернігівського обласного центру крові Ольга Найда. – На жаль, люди не надто охоче здають кров. Тому нам допомагають поповнювати запаси наша база донорів, та іноді і їх не вистачає. Наприклад, нам потрібно мати в холодильнику запасів першої позитивної 40 контейнерів, то на сьогодні їх є лише 20».

Сама процедура здачі крові не така вже й страшна і триває близько 10 хвилин. Головне – щоб донор був здоровий. Після здачі крові її перевіряють на антитіла до гепатиту В та С, збудника сифілісу та ВІЛ/СНІДУ.

«Донорам компенсуємо витрати на харчування 54 грн згідно із законодавством України, – говорить Ольга Найда. – Якщо донор захоче, то оплачується 160 грн за кожний літр зданої крові або її компонентів».

Станом на 22 січня була потрібна кров І (-) групи, (ІІ-) та (ІІІ-).

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)