|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:37 | 04.16.2024

Чернігів відвідав міністр охорони здоров’я

У п’ятницю, 11 вересня, Чернігівську область з робочим візитом відвідав Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

1aaministrРазом із головою Чернігівської ОДА Андрієм Прокопенком та народним депутатом України Валерієм Зубом він ознайомився з роботою КНП «Чернігівська центральна районна лікарня», КНП «Чернігівський обласний медичний центр сучасної онкології», КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб».

У Чернігівській районній лікарні Міністр провів традиційний ранковий брифінг. Далі ознайомився з роботою закладу. Наразі у закладі лікується 42 пацієнти з діагнозом коронавірус. Завантаженість лікарні майже 64% усього ліжкового фонду. За весь час карантину у закладі проліковано 60 хворих. Загалом у лікарні організоване цілодобове надання спеціалізованої медичної допомоги хірургічного, терапевтичного та акушерсько – гінекологічного профілів.

Міністр поспілкувався з працівниками закладу щодо протоколу лікування хворих на COVID-19 та оплати праці медиків.

У  Чернігівському медичному центрі сучасної онкології, який є сучасним спеціалізованим лікувально-діагностичним закладом третинного рівня надання медичної допомоги посадовець оглянув хід реконструкції високодозової хімієтерапії та ознайомилися з роботою лінійного прискорювача. За один день з допомогою цього апарату проводять лікувальні процедури для понад 60 онкохворих. За перше півріччя цього року в стаціонарних відділеннях закладу проліковано 4378 хворих, проведено понад 2 тисячі операцій.

Андрій Прокопенко разом із Валерієм Зубом озвучили плани щодо відкриття на базі онкоцентру відділення дитячої гематології, центр пересадки кісткового мозку та трансплантології. Максим Степанов підтримав цю ініціативу.

Поруч з територією онкоцентру розташована обласна лікарня, у якій в рамках проєкту «EMERGENCY» проводиться модернізація приймального відділення.

В ході візиту Міністр охорони здоров’я України також ознайомився з роботою «КНЗ Чернігівський обласний центр соціально значущих та небезпечних хвороб.

Це єдиний медзаклад в області, який надає послуги пацієнтам хворим на туберкульоз та ВІЛ. Налічує 18 структурних підрозділів, включаючи Центр протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, Ніжинський та Прилуцький районні фтизіатричні кабінети. На базі закладу діють три лабораторії. В середньому впродовж року тут проліковуються 1,5 тис хворих на туберкульоз.

- Одне з головних питань, обговорених під час зустрічі - хід реформування фтизіатричної служби. В рамках медичної реформи вторинної ланки Центр уклав з НСЗУ 7 договорів. Пакетами послуг передбачено фінансування на рівні 41 млн грн. Втім, зважаючи на велику кількість приміщень, які вже втратили свою актуальність, коштів для повноцінного функціонування закладу не достатньо. Приміром, на території Центру є корпус, розрахований на 750 ліжкомісць, де зараз лікується 70 хворих, - розповів Андрій Прокопенко.

За його словами, облдержадмінстрація пропонує провести повну реконструкцію та модернізацію одного з корпусів. Заклад вже підготував відповідний проєкт, і вже проведена експертиза. На його реалізацію можна залучити кошти Світового Банку.

Загальний кошторис будівельних робіт - 88 млн грн. Проєктом передбачено облаштування приймально-діагностичного відділення, сучасних операційних, палат автономного блочного типу, встановлення інфекційно-захищеної вентиляційної системи тощо. До речі, центрів такого рівня в Україні ще немає.

Також в ході зустрічі обговорили необхідність додаткового фінансування - медичної субвенції. Саме за її рахунок утримуються ряд медичних закладів, в тому числі, такі санаторно-лікувальні заклади як «Пролісок», «Зелений гай». Міністр сказав, що розбереться з цим питанням.

Схожі матеріали (за тегом)