|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:07 | 03.29.2024

Як працює протитуберкульозний форпост області

15 травня голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко відвідав обласний центр соціально значущих та небезпечних хвороб. Це єдиний спеціалізований заклад для надання медичної допомоги хворим на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію в області.

1tubdisУ закладі функціонують 18 структурних підрозділів, серед них Центр протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, Ніжинський та Прилуцький районні фтизіатричні кабінети. Також до структури закладу входять три лабораторії, в тому числі з діагностики ВІЛ-інфекції/СНІДу. У середньому за рік в протитуберкульозному центрі лікується близько півтори тисячі хворих.

За останні роки проведено ремонти приміщень Центру із впровадженням енергозберігаючих заходів (зокрема, замінено ділянки тепломереж, частково – вікна у лікувальних корпусах, реконструйовано господарчо-побутовий корпус).

– Оновлено й обладнання центру. У 2019 році за кошти обласного бюджету закуплено сучасний ультразвуковий апарат та відіобронхоскоп, доукомплектовано сучасною апаратурою реанімаційне відділення. Відбудована власна газова котельня. Декілька років тому за кошти ДФРР відкрили сучасну пральню. Тут відбувається процес повного циклу: дезобробка, прання, сушіння та прасування. Наразі обладнання працює на малу потужність, лише тричі на тиждень по півдня. Розглядаємо перспективу надання послуг прання іншим медзакладам, таким чином оптимізувати використання бюджетних коштів, – говорить Андрій Прокопенко.

До речі, у Центрі соціально значущих хвороб працює єдиний в області утилізатор медичних відходів. Він спалює 50 кілограмів витратних матеріалів за годину. Наразі саме сюди доставляють використані засоби індивідуального захисту, кількість яких значно зросла. Загалом в країні таких безпечних установок небагато.

– Це обладнання, як і пральня, може стати джерелом додаткового фінансування закладу. Для цього необхідно отримати ліцензію. За рік така установка може спалювати 146 тонн, – зазначив голова ОДА.

1tubdis2

Під час впровадження медичної реформи заклад уклав 7 договорів із Національною службою здоров’я. Відповідно до наданих пакетів послуг, заклад отримає майже 41 мільйон гривень. І хоча обласний центр соціально значущих та небезпечних хвороб займає лідируючі позиції в Україні по фінансуванню профільних установ – ця сума не покриває всі потреби центру. Заклад має велику кількість приміщень, які втратили свою актуальність і потребують значних коштів на утримання. Тому в планах – провести повну реконструкцію і модернізацію одного з корпусів. І фактично усе необхідне для лікування зосередити в одній будівлі, окрім лабораторії та адмінприміщення.

Корпус включатиме приймально-діагностичне відділення, палати автономного блочного типу, в тому числі, обладнані для осіб з додатковими потребами, та сучасні операційні. З облаштуванням інфекційно-захищеної вентиляційної системи.

– В Україні аналогів лікувальних центрів такого рівня не існує. Проєктна документація вже розроблена. Вартість робіт складає 88 мільйонів гривень. На сьогодні є можливість залучення коштів Світового банку. Разом з Міністерством охорони здоров’я працюємо в цьому напрямку, – повідомив Андрій Прокопенко.

Схожі матеріали (за тегом)