|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:36 | 03.28.2024

У лікарні виконують черезстравохідну ехокардіографію

У Чернігівській міській лікарні №2 виконують черезстравохідну ехокардіографію. Це – діагностична процедура.

2likar1Впровадження методу дало можливість підняти рівень діагностики та відповідно покращити ефективність лікування кардіологічних хворих, оскільки звичайна трансторакальна ехокардіографія має ряд обмежень. За місяць роботи нової апаратури здійснено сім обстежень.

Як прокоментував завідувач кардіохірургічного відділення Ігор Венгер, раніше пацієнтів, яким потрібен був саме такий метод діагностики, спрямовували до столичних лікарень.
– Наразі в медичному закладі з’явилося нове обладнання, наші спеціалісти пройшли стажування, що підтверджено відповідними сертифікатами, – все це дозволяє повноцінно та якісно здійснювати черезтравохідну ехокардіографію. На сьогодні Чернігівська міська лікарня №2 – единий медичний заклад в області, в умовах якого виконується такий вид діагностичного дослідження, – акцентував увагу Ігор Венгер.

IgorVenger
Як пояснила лікар-кардіолог, лікар з функціональної діагностики Вікторія Максимова, даний метод візуалізації допомагає отримати відповіді на важливу низку питань та прийняти рішення про тактику лікування виявленої патології. – Процедура здійснюється за принципом фіброгастроскопії. Оскільки анатомічно стравохід розташований близько від серця, фахівець з ехокардіографії може краще розглянути його структури, – розповідає Вікторія Максимова.

У рутинній практиці найчастіше процедура проводиться для категорії хворих із порушенням ритму по типу фібриляції передсердь: у них є ризик виникнення емболічних ускладнень (інсульти, емболії артерій верхніх та нижніх кінцівок) на фоні утворення у вушці лівого передсердя тромботичних мас (дану анатомічну структуру можна візуалізувати лише за допомогою черезстравохідної ехокардіографії).

Покази до проведення процедури черезстравохідної ЕХОКГ:
1.Пошук джерела емболії:
? тромби камер серця;
? вегетації;
? ураження клапанів-кальциноз, міксоматозна дегенерація, ураження клапанних протезів;
? атероматоз дуги аорти, ускладнений тромбозом;
? внутрішньосерцеве шунтування крові;
? пухлини.
2. Оцінка тяжкості та механізму ураження нативного клапанного апарата.
3. Оцінка функції клапанних протезів (клапанна та параклапанна регургітація, тромбоз та вегетації).
4. Інфекційний ендокардит (діагностика вегетацій розміром, меншим за 5 мм; контроль за ускладненнями – перфорація стулок клапанів, абсцес).
5. Діагностика вроджених вад серця (дефект міжпередсердної перетинки, дефект міжшлуночкової перетинки, відкрите овальне вікно, аномальний дренаж легеневих вен).
6. Діагностика дисекцій та атером аорти.
7. Пухлини.
8. Ургентне обстеження хворих (ускладнення інфаркту міокарда, легенева емболія).
9. Інтраопераційна візуалізація серця та судин (виявлення ішемії під час оперативного втручання, хірургія клапанів, оклюзія дефекту міжпередсердної перетинки, електрофізіологічні втручання).
10. Недостатнє еховікно або якість зображення при трансторакальному доступі.

Чернігівська міська лікарня №2, 9 поверх, кабінет УЗД; діагностику здійснюють з 8.00 до 16.00, з понеділка по п’ятницю.
Прес-служба КНП "Чернігівська міська лікарня №2" ЧМР

Схожі матеріали (за тегом)