|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 21:08 | 04.18.2024

Чернігівських медиків нагородили регіональним «Орденом Святого Пантелеймона»

У Чернігові під час вручення медикам регіональної почесної відзнаки за професіоналізм та милосердя було обрано двох лікарів, які представлятимуть Чернігівщину на всеукраїнській церемонії нагородження Орденом Святого Пантелеймона. Ними стали бойова медикиня Ірина Комлева та лікар педіатр-неонатолог Володимир Любченко.

Відзнака «Орден Святого Пантелеймона» була започаткована в 2009 році. Її присвоюють представникам медицини за сприяння розвитку галузі охорони здоров'я та медичної науки, видатні особисті заслуги в благодійній, гуманістичній та громадській діяльності та інші здобутки в галузі охорони фізичного та духовного здоров'я населення. Зазначимо, «Орден Святого Пантелеймона» — це найвища громадська відзнака, її присуджують лише один раз за життя. Свої кандидатури подають найкращі лікарі з усієї України. Урочиста церемонія нагородження «Медичним Оскаром» щорічно проходить 9 серпня в День Святого великомученика й цілителя Пантелеймона.

lubch

Андрій Жиденко вручає нагороду Володимиру Любченку

 

Цьогоріч відбір номінантів проводила регіональна рада відзнаки у Чернігівській області, до складу якої ввійшли представники медичних колективів, журналісти, представники церков, бізнесу, які серед 11 поданих кандидатур обрали двох: Володимира Любченка – лікаря-педіатра-неонатолога відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії для новонароджених та недоношених дітей у номінації «За самовіддане служіння українському народу, мужність і стійкість у боротьбі за здоров’я українців, за свободу та незалежність України у війні з російським агресором» (для цивільних медиків) та Ірину Комлеву – начальника відділення охорони здоров’я 105 прикордонного загону Державної прикордонної служби України у номінації «За самовіддане служіння українському народу, мужність і стійкість у боротьбі за здоров’я українців, за свободу та незалежність України у війні з російським агресором» (для військових медиків).

komleva

Саме вони представлятимуть Чернігівщину на національній церемонії нагородження, яка щорічно проходить 9 серпня у День Святого Пантелеймона. Цього року з’явилась нова номінація для військових медиків.

«Радою розглядались 11 подань. Вибрати фіналістів було дуже важко, тому що кожен заслуговує на цю відзнаку, – зазначив голова Чернігівської регіональної ради відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона», генеральний директор обласної лікарні Андрій Жиденко. – Проте більшість проголосували саме за цих двох кандидатів. У 2022-у році нагороджувалися тільки цивільні медики цим орденом, у цьому році започатковано і для військових медиків. Сьогодні ми нагороджуємо лікарку, військового медика Ірину Комлеву й лікаря Володимира Любченка з дитячої обласної лікарні. Пані Комлева з першої хвилини початку бойових дій надавала медичну допомогу військовослужбовцям і, відверто скажу, перша – військовий медик, хто мене набрав о шостій ранку. Це була вона зі словами: «Чи можна доставляти поранених в обласну лікарню?» Лікар-неонатолог, пан Любченко, попри відсутність світла, відсутність води й тепла, виходжував дітей – щоб ви розуміли, вони займаються дітьми, які важать менше 700 грамів».

Подяку за високий рівень підготовки медиків Чернігівщини до нинішніх викликів та за активну допомогу пораненим бійцям висловив і командувач військ ОК «Північ».

«Ваша робота вимагає чіткої вертикалі управління, чіткого визначення завдань та чіткої підготовки. Тому ми з вас теж беремо приклад. Я хочу подякувати медичним працівникам від імені оперативного командування «Північ» та від тих військовослужбовців, які отримавши вашу вчасну та кваліфіковану допомогу зберегли своє життя і здоров’я, – сказав командувач військ ОК «Північ» Дмитро Красильников. - Бажаю вам надалі гідно нести ім’я лікаря, виконувати свої завдання, які визначені вашими алгоритмами і стандартами, рятувати життя, щоби в цьому вам ніхто не заважав, а тільки допомагали. Шаную і дякую».

Окрім двох переможців, які представлятимуть Чернігівщину на національному рівні, за самовіддане служіння, високий професіоналізм та громадянські чесноти під час війни України за свою незалежність Почесною грамотою Поважної ради відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» були нагороджені: Бондаренко Роман Володимирович, лікар-хірург судинний КНП «Чернігівська міська лікарня № 3» ЧМР;. Циганок Андрій Михайлович, лікар-хірург військової частини А3120; Леник Галина Леонтіївна, медичний директор, лікар акушер-гінеколог КНП «Пологовий будинок» ЧМР; Матвійчук Олег Володимирович, завідувач операційного блоку, лікар-хірург-онколог КНП «Чернігівський медичний центр сучасної онкології» ЧОР; Забаровська Оксана Василівна, старший фельдшер Центральної оперативної диспетчерської оперативно-диспетчерського управління КНП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ЧОР; Котенко Людмила Володимирівна, головна медична сестра КНП «Бахмацький міський центр ПМСД» Бахмацької міської ради; Донець Микола Петрович, перший заступник генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»; Гусак Василь Іванович, генеральний директор КНП «Пологовий будинок» ЧМР; Ястремська Наталія Михайлівна, завідувач приймального відділення (лікар приймального відділення) КНП «Чернігівська міська лікарня № 2» ЧМР.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)