|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 17:33 | 03.29.2024

Відстріл не зовсім прийнятний: в Ічнянському НПП шукають варіанти вирішення проблеми африканської чуми свиней

Ситуація з африканською чумою свиней на території Ічнянського національного природного парку залишається проблемною. Зважаючи на її складність, керівництво парку шукає різні шляхи вирішення. Найкардинальніший варіант – повна депопуляція, тобто відстріл дикого кабана – не найкращий метод. У зв’язку з цим в Ічнянському НПП просять відгукнутись компетентних фахівців.

 

Згідно з протокольним рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії передбачено повну депопуляцію диких свиней на всій території парку. Однак, як зазначають в НПП, зважаючи на те, що Ічнянський національний природний парк є природоохоронною науково-дослідною установою, відстріл є не зовсім прийнятним методом.

popered

Попередження про небезпеку

 

Один із місцевих активістів Сергій Гладкевич запропонував ідею з використанням пасток-живоловок для відловлювання тварин.

Втім, в Ічнянському НПП бачать низку проблем, пов’язану з реалізацією запропонованого варіанту.

«По-перше, специфіка нашої території, – пояснює дирекція установи. – Ічнянський національний природний парк – кластерного типу, його територія складається з більш ніж 100 відокремлених ділянок. По-друге, що робити з відловленими тваринами? Хочемо почути думку фахівців та практиків, які використовували даний метод, про його доцільність в наших умовах».

Наразі задля усунення проблеми та запобігання поширенню хвороби в НПП виконують всі рішення комісії, які вважають єдиною законною підставою в цій ситуації.

mogylnyk

Могильник

 

Тема АЧС в Ічнянському НПП активно обговорюються в соціальних мережах, її коментують всі, кому не лінь, але для нас важливою є професійна думка компетентних фахівців. Сподіваємося її почути», – зазначили в парку.

Африканська чума свиней не становить небезпеки для людей, ця хвороба надзвичайно заразна для свиней усіх видів та порід, і у 90% випадках захворювань призводить до смерті тварини. Тобто несе насамперед тяжкі економічні наслідки для домогосподарств та аграрного сектору.

kabana

Наприкінці березня на території Ічнянського національного природного парку (поблизу с. Кіколи Ічнянської тергромади Прилуцького району) виявили труп (залишки) дикого кабана. Після проведених досліджень Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи підтвердив ДНК-вірусу африканської чуми.

Під час засідання в Ічнянській міськраді учасники ухвалили рішення щодо проведення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

Епізоотичний осередок – болото на річці Іченька на відстані 2 км від села Кіколи в заповідній зоні, де і встановили карантин.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)