|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:59 | 03.28.2024

Оборонці Чернігівщини отримали нагороди

12 грудня в День Сухопутних військ Збройних Сил України президент Володимир Зеленський нагородив двох військовослужбовців, які захищали Чернігівщину в лютому-березні 2022 року. Це командир вертолітної ескадрильї полковник Олег Гегечкорі та капітан Василь Катеринчик.

1aa1nagoЯк повідомляється на сайті президента, орденом «Золота Зірка» було нагороджено Героя України, командира вертолітної ескадрильї полковника Олега Гегечкорі (посмертно).

З 24 лютого по 8 березня одним із перших серед льотчиків авіації Сухопутних військ давав відсіч окупантам на території Київської, Чернігівської областей та міста Києва, здійснив понад десять бойових вильотів. Захищав аеродром «Гостомель», здійснював авіаційну підтримку військ у районі Броварів Київської області.

«Після завдання удару по противнику група полковника була обстріляна засобами ППО ворога, унаслідок чого було втрачено три гвинтокрили, зокрема Мі-8, яким керував Олег Гегечкорі. Його гелікоптер упав на околиці села Бервиця на межі Київської та Чернігівської областей, екіпаж загинув», – йдеться в повідомленні.

«Золоту Зірку» з рук Глави держави отримав син героя Едуард Гегечкорі.

Також «Хрест бойових заслуг» одержав капітан Василь Катеринчик, який із початку збройної агресії росії очолював розвідувальний загін на підступах до Чернігова. Його загін виконував бойові завдання у значному відриві від основних сил батальйону. Завдяки вмілим і рішучим діям Василя Катеринчика вдалося виявити близько 20 колон техніки противника, велику кількість артилерійських розрахунків, місць розташування ворога, координати яких було передано до штабу. Завдяки цьому вогнем української артилерії було знищено велику кількість техніки та особового складу противника. Майор також проводив розвідку в районі Лисичанського нафтопереробного заводу та брав участь в евакуації поранених. Керував діями двох розвідгруп під час штурму позицій противника в Бахмутському районі на Донеччині, у результаті чого було захоплено дві позиції ворога.

 

Софія ЖЕВЕДЬ

Схожі матеріали (за тегом)