|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:07 | 03.29.2024

Перший десятилітній ювілей академії

4 січня наймолодший заклад позашкільної освіти області, Чернігівська Мала академія наук учнівської молоді, святкує своє перше 10-річчя з дня заснування.

man10З метою пошуку, відбору, розвитку і підтримки творчих, здібних, обдарованих школярів, залучення їх до науково-дослідницької діяльності в різних галузях науки 30 вересня 2011 року п’ятою сесією шостого скликання Чернігівської обласної ради прийнято рішення про створення обласного комунального позашкільного навчального закладу «Чернігівська Мала академія наук учнівської молоді» Чернігівської обласної ради (далі – Чернігівська МАН), який розпочав діяльність 04 січня 2012 року.
Колектив новоствореного закладу поставив собі за мету забезпечити інтелектуальний розвиток молодих громадян, реалізувати експериментально-дослідницькі здібності дітей і учнівської молоді, підготувати їх до активної діяльності в галузі науки та сприяти самовизначенню в майбутній професії, створити умови для оволодіння системою наукових знань про природу, людину, суспільство, підвищити інтерес здобувачів освіти до поглибленого вивчення навчальних предметів.
Становлення і розвиток Чернігівської МАН нерозривно пов'язаний з ім’ям її керівника, відмінника освіти України, лауреата щорічної обласної Премії імені Софії Русової Наталії Лещенко. Наталія Петрівна згуртувала навколо себе команду однодумців і професіоналів педагогічної справи.
Мала академія наук Чернігівської області сьогодні є простором свободи і творчості, де будь-яка дитина може знайти себе та своє покликання, вдосконалюватись у різних сферах інтелектуальної та творчої діяльності.
За десять років позашкільну освіту дослідницько-експериментального напряму в закладі отримали понад 15000 юнаків і дівчат, з яких 1428 дійсних членів Чернігівського територіального відділення МАН України стали переможцями ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, 206 здобули перемогу у ІІІ (всеукраїнському) етапі конкурсу-захисту, 18 стали переможцями Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проєктів «Майбутнє України», 7 – Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі», 12 – Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт для учнів 6-8 класів.
За час роботи закладу 15 дійсних членів Чернігівського територіального відділення МАН України за перемогу у Всеукраїнських конкурсах отримали стипендію Президента України.
Упродовж 2013-2018 років манівці поглиблювали свої знання у наукових школах на базі експериментальної лабораторії для молоді «XLAB» у м. Геттінген (Німеччина), літній школі «MINT виграє» для обдарованої учнівської молоді, організованої Ґете-інститутом і НЦ «МАНУ», науковій літній школі в рамках міжнародного проєкту «Разом можемо більше» та науковій біологічній школі на базі центру інноваційної біологічної освіти BioCEN у республіці Польща.
Поглиблювали та удосконалювали свої знання і педагоги Чернігівської МАН, які пройшли навчання на курсах з ядерної енергетики, нанофізики, лазерної та квантової фізики, практичні тренінги в Аргонській Національній Лабораторії – національному дослідницькому центрі Міністерства енергетики США та Європейській організації ядерних досліджень (ЦЕРН) у м. Женеві (Швейцарія).
У 2021/2022 навчальному році освітній процес у Чернігівській МАН учнівської молоді забезпечує педагогічний колектив, до складу керівників гуртків залучено науковців закладів вищої освіти й найкращих педагогів регіону. В цілому у 79 гуртках закладу займаються 1268 здобувачів освіти області.

Схожі матеріали (за тегом)