|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:56 | 03.29.2024

Перше засідання Ради громад

Нещодавно на Чернігівщині було створено Раду територіальних громад, яка покликана сприяти налагодженню взаємодії органів виконавчої влади та  місцевого самоврядування у вирішенні проблемних питань соціально-економічного розвитку територіальних громад області. У п’ятницю в облдержадміністрації керівники області та очільники місцевих рад Придесення зібрались на перше засідання цього дорадчого органу.

radagromadЦентральною темою розмови стало обговорення показників бюджетів громад та області і стан фінансування окремих галузей. Проблемним для багатьох громад питанням є виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ та оплата комунальних послуг і енергоносіїв. Як зазначалось, наразі у бюджетах 47 територіальних громад спостерігається нестача бюджетних призначень на ці цілі у сумі 317,4 млн грн, а в обласному бюджеті – ще близько 162,2 млн грн.
Потреба в коштах на оплату праці і енергоносіїв забезпечена бюджетними призначеннями в повному обсязі лише у 10 із 57 територіальних громад. Проте до кінця року в місцевих бюджетах прораховується додатковий фінансовий ресурс для покриття нестачі на загальну суму 235,9 млн грн, що дозволить 16 громадам забезпечити потребу в коштах до кінця року.
Крім того, наголошувалось на необхідності вжиття заходів з економії фінансового ресурсу, оптимізації мережі і штатів бюджетних установ, зокрема закладів освіти, аби збалансувати обсяги витрат.
Ще одним актуальним питанням є дефіцит видатків освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти області, що наразі складає 39,132 млн грн. У 41 територіальній громаді дефіцит освітньої субвенції до кінця року не очікується, а от решті 16 не вдалося в повному обсязі забезпечити бюджетними призначеннями потребу в коштах.
Під час розмови підіймалось також питання розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад та проведення топографо-геодезичних знімань в масштабі 1:10000, наявність яких необхідна для подачі заявки на отримання субвенції з державного бюджету.
Торкнулись під засідання і питання створення служб «Соціальне таксі» в громадах для надання допомоги людям з інвалідністю, які не можуть самостійно пересуватися або пересуваються за допомогою милиць, візків чи палиць.
На засіданні також акцентували увагу керівників громад на необхідності проведення відповідних робіт з інвентаризації водних об’єктів (річок, струмків, водосховищ, ставків, озер, тощо) та гідротехнічних споруд.

Схожі матеріали (за тегом)