|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:34 | 03.29.2024

Шана полеглим за волю і свободу

У День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, 29 серпня, в центрі Чернігова відбулись меморіальні заходи на честь полеглих воїнів Придесення.

zahid29Як відомо, ця дата встановлена Указом Президента України для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію. За офіційними даними тоді під час виходу сил АТО з оточення полягло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.
Присутні на заході поіменно згадали всіх 189 полеглих синів Сіверського краю, які віддали свої життя у війні на Сході України та знайшли останній прихисток у рідній землі. Разом з усією Україною присутні схилили голови під час загальнодержавної хвилини мовчання, віддаючи шану всім захисникам, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність Батьківщини. Учасники церемонії поклали квіти до меморіальних стел на честь чернігівців - героїв АТО/ООС та Героїв Небесної Сотні.
Після цього відбулась презентація сенсорного інформаційного боксу, який містить довідкову інформацію про учасників АТО/ООС, Героїв Небесної Сотні, бійців-добровольців, ключові військові події тощо.
Далі меморіальні заходи продовжились в Обласному молодіжному центрі, де було розгорнуто виставку «Сіверщина. Блокпост пам’яті», присвячену загиблим землякам, що підготовлена громадськими організаціями «Єдина родина Чернігівщини» та «Родина воїна».
Цього ж дня на міському кладовищі «Яцево» на місці поховання 59 військовослужбовців Чернігівщини загиблих в зоні АТО/ООС відбувся поминальний захід.

Схожі матеріали (за тегом)