|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 20:03 | 03.28.2024

Закрити не можна лишити

Освітня реформа йде семимильними кроками, коли йдеться про закриття шкіл. Ще не вщухла епопея з Дроздівською школою в Куликівській ОТГ, де люди в судах відстоюють свій навчальний заклад, як знову з’явилася інформація про плани закриття Семенівської школи № 5. І хоча рішення по останній ще прийматиметься на сесії громади 17 червня, люди вже проти її закриття.

skola1У місті Семенівка, центрі однойменної громади, наразі працює чотири школи. Саме в школі № 5 навчаються діти з першого по дев'ятий клас. І хоча це єдиний навчальний заклад на південній околиці міста, все ж таки демографія на території, за якою закріплена школа, невтішна. Останнім часом кількість учнів постійно зменшується, а класи пустують. З дев’яти класів немає учнів в 7, 8 і 9-го класу. Всього на сьогодні навчається 55 учнів і працює 24 людини, п’ятеро з яких – пенсіонери. На одного вчителя припадає чотири учні, і вартість утримання кожного з них – 50 тисяч гривень. Це вдвічі дорожче, ніж в інших школах міста. Громада ж на утримання цієї школи за останній рік витратила 900 тисяч гривень. Адже держава припинила виплати дотацій на енергоносії та зарплатню техперсоналу шкіл – ці витрати лягли на громаду.

І хоча сам міський голова проти закриття цієї школи, проте іншого виходу поки не бачать. Адже до кінця цього року в громаді не вистачає для обслуговуючого персоналу 8 мільйонів гривень.

«Я проти закриття школи, там моя мати працює директором. Як людина – проти, а як міський голова не бачу іншого варіанту, – коментує голова Семенівської об’єднаної територіальної громади Сергій Деденко. – Ми повинні працевлаштувати всіх педагогів, які не є пенсіонерами. Якщо не вийде, то, можливо, цього рішення не буде».

Про закриття говорити поки рано, адже ще не було сесії, і невідомо, за яке рішення проголосують депутати.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)