|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 0:07 | 03.29.2024

Сесія, що спіткнулася на «Проліску»

Четверта сесія обласної ради розпочалася у вівторок, але перервалася, не завершившись. Депутати встигли розглянути лише п'яту частину питань порядку денного: 18 зі 105.

На засідання відстоювати перед депутатами свою позицію проти ліквідації обласного дитячого санаторію «Пролісок» прибуло чимало представників його трудового колективу. Саме при розгляді цього резонансного питання після тривалої дискусії депутати змушені були узяти перерву в роботі сесії, оскільки у частини з них перестали працювати планшети для голосування. Продовження сесії – у п’ятницю, 23 квітня.

 

На цьому ж засіданні депутати заслухали інформацію керівника Чернігівської обласної прокуратури Сергія Василини, в якій він окреслив основні аспекти правоохоронної діяльності очолюваного ним відомства. Зокрема, з початку року вдалося стримати темпи росту злочинності. Досягнуто зменшення на третину (32,7%) кількості облікованих кримінальних правопорушень, у тому числі тяжких – на 6%, проти життя та здоров’я особи – на 41%. Зберігається позитивна тенденція до зменшення більш ніж на третину злочинів проти власності (35,8%), з них на 35,5% – крадіжок, на 36,4% – розбоїв.

Загалом упродовж першого кварталу 2021 року за процесуального керівництва прокурорів органами правопорядку регіону розслідувалося понад 41 тисяча кримінальних проваджень. До суду скеровано 650, а це щодня – по семеро.

Важливим напрямом діяльності органів прокуратури - є дієва протидія порушенням закону у земельній сфері. Масштаби зловживань у цій сфері всім відомі. «Нагріли руки» на оборудках з нею не тільки колишні високопосадовці, а й керівники інших ланок державної виконавчої влади і місцевого самоврядування. Особливо привабливі земельні ділянки в межах населених пунктів, сільськогосподарські угіддя, землі водного та лісового фондів вилучалися з державної власності десятками тисяч гектарів. За прокурорського втручання державі та територіальним громадам упродовж кварталу реально повернуто земель на 80 млн грн, ще на 200 млн грн позови розглядаються в судах. Особливу увагу звернуто на використання земель підприємств Національної академії аграрних наук України. На сьогодні за позовами прокурора вже повернуто у розпорядження держави з незаконної оренди понад 2 тисячі га особливо-цінних земель. До суду вже направлено 8 обвинувальних актів про злочини, пов’язані з земельними ресурсами (проти 6 у минулому році). Як приклад, один з підприємців під посів сільськогосподарської культури (сої) самовільно зайняв земельну ділянку у межах пам’ятки археології, групи курганів «Довге», на території Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади. Такі дії визначені законом як злочинні, тому обвинувальний акт вже в суді.

«Розпочату роботу з виявлення масових порушень у цій сфері ми не зупинимо. Її кінцевою метою має стати реальне повернення усіх незаконно відведених земел та притягнення винних до відповідальності», - наголосив керівник обласної прокуратури.

1a4ses21

Потому, начальник управління охорони здоров'я ОДА Петро Гармаш прозвітував про ситуацію, що склалася на Чернігівщині у зв'язку з коронавірусною пандемією. В області нині 21 лікувальна установа приймає хворих на коронавірус. Усього на Чернігівщині передбачено 1872 ліжка з підведеним киснем. 6 модульних кисневих станцій уже введено в експлуатацію, 16 працюють частково. Зараз є три постачальники кисню. Але проблема полягає в тому, що у випадку збільшення кількості пацієнтів постачальники не збільшують ліміт кисню, пояснюючи це тим, що не мають достатніх потужностей. Депутати зажадали від керівника медичного відомства більш результативної роботи в цьому напрямі.

Далі депутати прийняли бюджетні рішення. Зокрема, внесені зміни і прийнято сім спільних розпоряджень, якими видаткову частину обласного бюджету-2021 збільшено на 22,7 млн. гривень.

Окремим рішенням народні обранці внесли зміни до Комплексної Програми підвищення конкурентоспроможності Чернігівської області на 2021-27 роки «Чернігівщина конкурентоспроможна. Також внесені зміни до обласної Програми підтримки індивідуального житлового будівництва та розвитку особистого селянського господарства «Власний дім» на 2021-27 роки» щодо збільшення планових обсягів фінансування на два мільйона замість одного кожного року.

Також були прийняті обласні Програми із: забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2021-23 роки; проведення археологічних досліджень в області на 2021-25 роки; залучення організацій громадянського суспільства до надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів у 2021-22 роках; підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Чернігівській області на 2021-23 роки. Внесено зміни до: обласної цільової Програми розвитку туризму в Чернігівській області на 2021-27 роки; цільової програми національно-патріотичного виховання на 2021-25 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 26 лютого 2021 року №47; до рішення обласної ради від 29 березня 2012 року «Про заснування обласної щорічної премії імені Іллі Васильовича Буяльського».

Окрім того, на сесії прийнято ще низку нагальних рішень, від виконання яких залежатиме подальший розвиток Чернігівщини. Інші важливі нормативні акти будуть обговорені та затверджені у п'ятницю, 23 квітня поточного року.

Схожі матеріали (за тегом)