|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 3:30 | 03.29.2024

Вшанували учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого, Україна відзначає День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Саме у цей день 32 роки тому відбулося виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

1vshanu21З цієї нагоди в Чернігові відбувся ряд урочистих заходів, що розпочались з покладання квітів до меморіальних стел загиблих учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил у Донецькій і Луганській областях. Адже події Революції Гідності та військова агресія Російської Федерації на сході України знову покликали стати до строю ветеранів. Понад три тисячі афганців та їх нащадків стали живим щитом на Майдані під час Революції Гідності, близько 120 тисяч захищали чи продовжують боронити східні кордони країни. На жаль, 160 з них загинуло при виконані військового обов’язку. Серед них – і наші земляки: старший солдат, розвідник-гранатометник 25-ї бригади Збройних Сил України Віктор Маслов, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня посмертно, та заступник голови Української Спілки ветеранів Афганістану, кавалер двох орденів Червоної Зірки, медалей «За відвагу» та «За бойові заслуги», активіст Революції Гідності, старший сержант 24-ого батальйону територіальної оборони «Айдар» Олег Міхнюк, який за мужність та героїзм, проявлені при захисті цілісності та суверенітету Указом Президента України, удостоєний високого звання Герой України.
Продовжилися урочистості біля Пам’ятного знаку чернігівцям – воїнам-інтернаціоналістам. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто загинув та пропав безвісти при виконанні військового обов’язку на території Афганістану, та поклали квіти до Пам’ятного знаку.
До участі у покладаннях долучилися ветерани Афганістану, військовослужбовці частин, що дислокуються у Чернігові, а також представники органів влади та громадськості.
Нагадаємо, що всього під час війни в Афганістані загинули 3280 вихідців з України, 118 з них – уродженці Чернігівщини.

Схожі матеріали (за тегом)