|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 23:48 | 03.28.2024

Українські Фермопіли владі не цікаві?

Для української владної верхівки, як і для більшості політичних партій, місце битви українських спартанців під Крутами з року в рік втрачає актуальність.

Хоч цьогорічний захід і було організовано на досить високому рівні, однак він був малочисельним – всього кілька сотень учасників. На меморіалі під Крутами (битву поблизу яких порівнюють з битвою трьохсот спартанців при Фермопілах) не було ні іменитих політиків, ні керівництва держави чи навіть області – лише другорядні заступники. Невже Крути раптом стали другорядними?

 

Заведено вважати, що місцем розстрілу «крутянців» (так називають учасників бою під Крутами) є сучасний пантеон. Насправді наш талановитий земляк Ігор Качуровський, опираючись на численні свідчення місцевих старожилів, у своїх спогадах писав про те, що розстріл і катування українських добровольців відбулись у полі між селами Прохори та Хороше Озеро. Це місце відоме під назвою «Мокре поле».

1cross

Перший хрест у Крутах

 

По закінченні екзекуції більшовики під страхом смерті заборонили місцевим жителям ховати тіла закатованих. Утім, попри заборону «червоних», священик із сусіднього села Печі разом із селянами все ж звезли замерзлі тіла закатованих юнаків до теплої хати задля того, щоб їх можна було вирівняти. Під старою вербою на кладовищі в Печах селяни викопали велику яму і, зібравши нове полотно, вистелили ним дно «братської» могили. Там і поховали 17 полеглих юнаків.

kruty21

У березні 1918 року після вигнання більшовицьких нападників, тіла героїв перепоховали на Аскольдовій горі в Києві. Один із загиблих героїв так і лишився спочивати в своєму рідному селі – на кладовищі в Печах. Нині тут лежить кам’яна плита, яка нагадує про хоробрість і наполегливість українських добровольців, про підтримку їхніх дій місцевими патріотами, адже також відомо, що разом із кадетами та досвідченими вояками бились і козаки з «Ніжинського вільного козацтва», куди входили добровольці з навколишніх сіл. На жаль, прізвища та їх точну кількість нині дізнатися неможливо, адже після поразки Національної революції така інформація означала б для них смерть. А вони, як ніхто, заслуговують на те, щоб їх подвиг був вшанований на високому рівні.

negusto21

Людей цьогоріч негусто

 

До речі, про рівень. Організація заходу, як і попередні роки, була належна – намети для обігріву, безкоштовний куліш для бажаючих, озвучка, військові, багато поліції. Від самої ночі снігозбиральні машини чистили рясно вкриті снігом дороги в можливому очікуванні солідних гостей. Втім, солідних не було – нікого з керівників держави чи Офісу Президента, нікого з мастистих політиків, від обласного керівництва – другий заступник голови облради Дмитро Блауш і перший заступник голови ОДА Олександр Савченко.

vlada21

Оце і вся влада

 

Прикро, коли голова ОДА ігнорує урочистий захід в українських Фермопілах. Тим паче – прикордонної області, тим паче – дружина головнокомандувача Збройних Сил України. Ба навіть більше – Анна Коваленко не написала про Крути нічого. Того дня вона була зайнята прийомом представників міжнародної організації Глобал Ком’юнітіз (Global Communities), яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку. «Грантожери» перемогли Крути. Формально і буквально: голова ОДА ігнорує урочистості в Крутах на користь американських грантодавців, проекти новоутвореної Крутівської ОТГ не отримують жодної підтримки, натомість громада успадковує від держави майже мільйон боргів по освіті, а ще – нахабних кадастровиків, які продовжують роздавати її землю. Землю, рясно скроплену кров’ю героїв, про яких всі стали забувати.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)