|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:29 | 03.29.2024

Вшанували пам’ять Героїв Крут

29 січня в Україні відзначається 103-я річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

kruty21Завдяки звитязі та сміливості вояків ворожий наступ більшовиків на Київ було зупинено на декілька днів. Бій під Крутами - став яскравим прикладом не тільки героїзму і мужності, але й ефективного протистояння переважаючим силам ворога. Назва невеликої станції Крути ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який вже більше століття є надихаючим прикладом для багатьох поколінь незламних борців за свободу та незалежність рідної землі, за власну Українську державу.

Вшановуючи пам'ять Героїв Крут, у п’ятницю біля однойменного меморіального комплексу «Пам'яті Героїв Крут», що поблизу села Пам'ятне Крутівської сільської територіальної громади, відбулися урочисті заходи.
Під час заходу прозвучав Державний Гімн України та пролунали постріли військового салюту. Відбулася церемонія покладання квітів до Монументу меморіалу «Пам'яті Героїв Крут», біля підніжжя якого вишукувалася почесна військова варта, а на гранітній плиті, де розташована „Курсантська шинель", майоріли запалені лампадки.
Віддаючи данину пам'яті усім полеглим за свободу та незалежність Української Держави, представники влади, депутати обласної ради, історики та науковці, молодіжні активісти та громадськість вшанували пам'ять загиблих Героїв хвилиною мовчання. Заупокійну літію відправив керуючий Чернігівською єпархією Православної Церкви України архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.
Вчинок вірних синів України, які в той грізний січневий день безстрашно стали на захист Батьківщини, став яскравим символом героїзму української молоді у боротьбі за незалежну державу, уособленням мужності та беззастережної любові до рідної землі. Учасники легендарної битви за незалежність молодої, тільки-но проголошеної Центральною Радою, Української Народної Республіки, бажали бачити рідну землю вільною від колоніальних пут. Кожен патріот мріяв бути на ній повноправним господарем, аби разом із побратимами будувати свою суверенну державу. Герої Крут показали всьому світові, що не згасла і ніколи не згасне прагнення нашого незламного народу до волі. А для нинішнього покоління українців, і особливо молоді, бій під Крутами став потужним історичним уроком, з якого молодь зробила правильні висновки як перемагати та стверджувати українську державність. Наші воїни, беручи за приклад подвиг Героїв Крут, з високою звитягою і мужністю, ціною свого життя і крові, відстоюють незалежність і територіальну цілісність держави.
У своїх виступах промовці акцентували увага на важливості захисту держави, необхідності подальшого зміцнення територіального устрою та розбудови нашої держави.
На завершення заходу офіційна делегація оглянула експозицію Національного музею Збройних Сил України про бій під Крутами у контексті Української революції 1917–1921 рр.

Схожі матеріали (за тегом)