|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:53 | 03.29.2024

У "Міжрічинському" виявили рись

Найбільша представниця родини котових в Україні та всій Європі – рись – була виявлена на території регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський». Тварину було виявлено в кінці грудня минулого року біля Київського водосховища, а саме в урочищі «Окуніново», за допомогою фотопастки.

Фотопастки – це спеціальні камери, що пристосовані до довгого перебування в умовах дикої природи, які можуть безперервно знімати декілька днів. Вони кріпляться до дерев в місцях можливого знаходження диких тварин для того, аби зафільмувати чи сфотографувати частинку їх повсякденного життя.

Цей представник виду хижих ссавців, що занесений до Червоної книги України, постійно мігрує вздовж водосховища, за ним дуже складно слідкувати, адже рись веде потаємний спосіб життя і обирає віддаленні важкодоступні місця. За день вона може проходити до 30 кілометрів, постійно змінюючи місце своєї дислокації. Працівникам парку знадобилося півтора року, щоб отримати світлину цього рідкісного для нашого регіону звіра.

Рись – справжня хижачка, обережна й таємнича. Її вирізняє плямисте хутро і вушка з китицями, які допомагають краще чути. Задні лапи у рисі довші, ніж передні, завдяки цьому тварина вправно лазить по деревам.

Полює ця рідкісна красуня переважно із засідки, але може довго і безшумно вистежувати свою здобич. Найчастіше – це дрібні тварини: різноманітні гризуни та птахи.

Результати досліджень популяції рисі в України, які проводилися у 2009 році, показали, що її чисельність на той час по всій країні складала близько 500 особин, зокрема на території Полісся – 80-90 тварин.

1rysya

Схожі матеріали (за тегом)