|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:53 | 04.18.2024

Віддали шану ліквідаторам-чорнобильцям

14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який встановлений на згадку про завершення будівництва захисного саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС. Сьогодні керівники області та громадськість віддали шану ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС.

1alikvidsКожна хвилина цього надзвичайно важливого будівництва - це мужність і професіоналізм, самовідданість і самопожертва ліквідаторів заради збереження життя людей в Україні та в усьому світі.

У ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії, що увійшла в число найбільших катастроф техногенного характеру в історії людства, брали участь люди найрізноманітніших спеціальностей - пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості робітники і колгоспники, в екстреному порядку мобілізовані радянським керівництвом на усунення наслідків аварії. Цим людям, яких за найскромнішими підрахунками було не менше 90 тисяч осіб, довелося гасити пожежу після вибуху, виконувати роботи з дезактивації приміщень і проммайданчика станції та забруднених територій навколо неї, проектувати і будувати об'єкт "Укриття", готувати і здійснювати післяаварійний пуск блоків ЧАЕС.

За офіційною статистикою 1986 року надмірного радіаційного опромінення зазнали близько 70 тисяч військовослужбовців, а у 1986–1990 роках - майже 240 тисяч. Загальна кількість ліквідаторів (включаючи наступні роки) склала близько 600000.

Цей день спрямований на привернення уваги до проблем ліквідаторів-чорнобильців – людей, що віддали свої життя та здоров'я заради спасіння світу від страшної техногенної аварії, наслідки якої не дають і не даватимуть спокою людству ще багато років, а невмируща пам'ять про солдатів атомного фронту назавжди залишиться в наших серцях.

З нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС керівництво області, голова обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" Анатолій Лігун, голова обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Борис Сташко, представники громадськості поклали квіти до пам'ятного знаку «Жертвам Чорнобильської катастрофи».

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто першим прийняв на себе удар страшної техногенної катастрофи, та усіх ліквідаторів, які, рятуючи не тільки українців, а й населення інших країн світу від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим – своїм здоров'ям і життям.

Настоятель храму Святої Великомучениці Катерини протоієрей Роман Кіник провів Богослужіння за загиблими та померлими внаслідок виконання обов'язків з ліквідації катастрофи.

Схожі матеріали (за тегом)