|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:12 | 03.28.2024

Чистять Удай і Остер

У місті Прилуки Чернігівської області інтенсивно чистять річку Удай - до кінця року поспішають виконати перший етап дворічного екологічного проєкту. А річку Остер чистять від замулення одразу в чотирьох місцях. На це з держбюджету виділили 800 тисяч гривень.

1audayЗараз на Удаї працює 5 екскаваторів, які виконують роботи з поліпшення технічного стану річки Удай по основному руслу. Їхнє завдання — сформувати берегову смугу, укріпити береги, поглибити до 2 м дно і створити умови для роботи земснаряду. У зв’язку зі стислими термінами виконання обсягу робіт, передбаченого на 2020 рік, підрядник залучив достатню кількість технічних засобів.
Практична реалізація проєкту "Будівництво інженерних споруд та благоустрій (поліпшення технічного стану) річки Удай в межах м. Прилуки" на ділянці протяжністю 1,9 км розпочалася відразу після місцевих виборів. Хоча підготовка тривала ще з 2017-го року. Було проведене обстеження річки та розроблена проєктно-кошторисна документація. Окрім того, змінені межі гідрологічного заказника "Приміське", у який входили всі 8,5 км Удаю та його берегової смуги у межах міста. Це було зроблено для отримання можливості розчищення річки як сьогодні, так і в подальшій перспективі.
"Це було дуже принципове питання, яке заважало попереднім ініціаторам розчищення Удаю реалізувати задумане. Адже входження річки в межі гідрологічного заказника, який має статус об’єкта природно-заповідного фонду, не дозволяло викидати з неї торф’яні відкладення та формувати берегову смугу", - пояснив начальник управління містобудування та архітектури Прилуцької міської ради Віктор Тесленко.
До усіх підготовчих робіт залучалися фахівці сертифікованих організацій та науковці.
До сьогодні річка в Прилуках була замулена, заболочена, заросла болотною рослинністю, обміліла - в багатьох місцях глибина ледь сягає 50 см. Зараз із неї видаляють мул і поросль, розширюють русло. Прилучани, зазначив керівник управління, радіють таким обнадійливим змінам, і щодня подивитися на роботу техніки, яка по воді та болоту йде на баках і понтонах, на Удай приходить і приїздить чимало людей.
Проєкт із поліпшення технічного стану річки Удай розрахований на два роки. Його вартість - близько 14 млн грн. Перший, цьогорічний етап - це роботи на основному руслі й освоєння близько 6 млн грн. Другий - розчищення старого русла з укріпленням берегів габіонними конструкціями. Фінансується проєкт із природоохоронного фонду обласного бюджету у співфінансуванні з місцевим бюджетом Прилук.
Після того, як усі роботи будуть виконані, створять штучні рельєфи, які в перспективі можна буде використати для облаштування зон відпочинку в центральній частині міста.


***


1aosteraaА річку Остер зараз чистять від замулення одразу в чотирьох місцях. На це з держбюджету виділили 800 тисяч гривень. Як зазначила начальниця Деснянського басейнового управління водних ресурсів Наталія Грудницька.,Остер місцями перетворився на окремі озера, місцями – повністю пересох. Щоб повернути річці її цілісну течію, прибирають земляні насипи й чистить русло від замулення.
Для робіт обрали найпроблемніші ділянки: біля сіл Печі, Крути, Березанка і Переяслівка. На цих ділянках були виявлені перешкоди, земляні насипи, які своєю присутністю вплинули на течію річки, змінили її, зменшили швидкість. Через це відбувалися активні процеси заболочення русла, заростання дерево-чагарниковою рослинністю. Якщо в річку висипали певну масу землі, то з часом уся ця територія обросте деревами. Таке спостерігали і біля села Березанка, де наразі ліквідовано цю перешкоду. Раніше там взагалі не було видно води.
На стан річки вплинуло розорення прибережної смуги, а це 50 метрів від берега. За фактом знищення витоку річки Остер розпочато кримінальне провадження. Було встановлено, що в деяких місцях по всій протяжності цієї річки розорана прибережено-захисна смуга. Особливо цинічним фактом є знищення витоку річки Остер, оскільки ця ділянка, яка знаходиться в Бахмацькому районі, повністю розорана.
До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості про кримінальне правопорушення, передбачене частиною 2 статтею 197 з позначкою 1 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у виді обмеження волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавлення волі на строк до двох років. Кримінальне провадження порушене за фактом. Правоохоронці встановлюють, хто це зробив.

Схожі матеріали (за тегом)