|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 7:35 | 03.19.2024

Хасиди штурмують північний кордон

14 вересня о 15:30 з боку Білорусі на український кордон почали прибувати паломники-хасиди, які планували потрапити в Україну у зв’язку зі святкуванням єврейського Нового року і чартерами прибули до Мінська.

Проте Кабінет Міністрів України заборонив в'їзд до країни іноземців з 29 серпня по 28 вересня з метою недопущення поширення територією України коронавірусної інфекції. Тим більше, за даними МОЗ,Ізраїль перебуває у червоній карантинній зоні, і для перетину кордону необхідна 14-денна обсервація або негативний ПЛР-тест. Паломники ігнорують карантинні обмеження, відтак українські прикордонники разом із Нацгвардією та поліцією встановили заслін на лінії кордону в 700 м від пункту пропуску «Нові Яриловичі».

За даними Держприкордонслужби України, станом на ранок 16 вересня між пунктами пропуску скупчилося кілька сотень іноземних громадян. Вони не полишають спроб потрапити в Україну.

Натомість найбільше білоруське інформаційне агентство «Белта» з посиланням на Держприкордонкомітет Білорусі повідомляє, що на території прикордонних районів знаходяться понад півтори тисячі євреїв-хасидів. Зазначають, що з білоруської сторони перетин кордону на виїзд з країни не обмежений.

1xasids

Рух транспортних засобів та громадян через пункт пропуску «Нові Яриловичі» на кордоні з Білоруссю у Чернігівській області обмежено, адже прибулі іноземці фактично перекрили проїжджу частину, що призводить до ускладнення руху автомобілів і може становити загрозу життю людей. Транспортні засоби перенаправляють на інші пункти пропуску.

На місце події особисто приїхав голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко і марно намагався донести до іноземців вимоги українського законодавства. Для посилення прикриття білоруської ділянки залучені резерви Національної академії ДПСУ та Сумського прикордонного загону, вертоліт Мі-8, два H-125, літак DA-40 та безпілотні комплекси. Прикордонники підтримують контакт з Посольством Ізраїлю, а також рабинами єврейських релігійних організацій, які забезпечують водою й кошерною їжею прибулих хасидів.

Президент України Володимир Зеленський обговорив з головою Держприкордонслужби ситуацію, що склалася. Наразі вона залишається контрольованою.

 16 вересня Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо закриття пункту пропуску на кордоні із Білоруссю «Нові Яриловичі».

Схожі матеріали (за тегом)