|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 6:10 | 03.19.2024

Рожева водойма: окраса чи проблема?

Днями у Ніжині водойма у Графському парку набула рожевого відтінку.

Місцеві жителі активно поширювали фотографії у соціальних мережах. Подейкували і про неприємний запах біля озера та про поодинокі випадки загибелі риби. У міській раді повідомили, що це трапляється не вперше. Подібне явище нібито має місце після тривалої спеки.

1grafpark

Зі слів корінних ніжинців, свого часу рожевого забарвлення була інша міська водойма – Ніжин-озеро, що знаходиться за містом. Тоді у міськраді збиралася спеціальна комісія за участю науковців та екологів. Брали проби води, проводили лабораторний аналіз, однак явної причини дивного забарвлення фахівці не пояснили. Згодом водойма набула звичного кольору.

Більшість вважає, що рожевий колір води – не хімічного, а органічного походження. Ймовірно, відбувається процес цвітіння водоростей в озері. Ніжинський фотограф, біолог за освітою, Ігор Волосянкін написав на своїй сторінці у соціальній мережі, що взяв проби води і під мікроскопом виявив прісноводний планктон з класу ракоподібних – Daphnia та Cyclops, що має злегка помаранчевий колір. Чоловік зауважив: «При підвищенні температури водойми планктон піднімається на поверхню води і плаває невеличкими підводними хмаринками червонуватого кольору».

Лаборанти хіміко-аналітичної лабораторії комунального підприємства «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» відібрали зразки води та зробили аналізи.Перевищень та відхилень від норми не виявлено. Спеціально створена комісія дійшла висновку, що зміна кольору є наслідком температурних аномалій. Мовляв, надмірне прогрівання води спричинило активний ріст водоростей та їх відмирання в тій частині водойми, де невелика глибина.

Коли версталася газета, активні мешканці Ніжина повідомили, що після дощу і суттєвого похолодання забарвлення в озері набуло звичного кольору.

 

Сніжана БОЖОК, фото Валентини Пильник

Схожі матеріали (за тегом)