|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 7:41 | 03.19.2024

Візит не для протоколу

Візит Президента Володимира Зеленського в Чернігів можна назвати радше закритим, ніж відкритим. Власне, сам Зеленський об'єктивно видається доступним та готовим до спілкування.

1zelfotoБез перебільшення, деякі питання, які люди не могли вирішити роками, він розв'язав одним усним дорученням - як то питання з будинком-привидом по вулиці Бєлова, де чернігівська мерія зробила заручниками власників житла. Принаймні, цю проблему він доручив розв'язати керівнику облдержадмінстрації. Інший бік медалі - це служба протоколу і організація візиту Президента, яку сміливо можна назвати провальною.

По-перше, так званий об'єкт великого будівництва - обласний центр екстреної медичної допомоги у Чернігові, акредитованих на зустріч журналістів "шманали" як останніх наркоманів.
По-друге, Президента чекали півтори години і після його короткого монологу встигли задати всього три (!) запитання! Я зумисне підходив і перепитував у протокольної служби чи є обмеження у спілкуванні і отримав запевення, що такого обмеження немає, а Гарант готовий відповідати на запитання хоч 14 годин поспіль. Запитання, заради яких я йшов на цю зустріч, я так і не задав!

Тому ставлю їх публічно: "Пане Президенте, Чернігівщина - аграрний край, який тільки у минулому році зібрав понад 5 мільйонів тонн збіжжя. І в цьому аграрному регіоні є підприємство з промовистою назвою "Земля і Воля" - підприємство, де найбільша орендна плата та рентабельність в Україні, найбільші зарплати в області, де працює понад 1 тисяча працівників і яке щороку вкладає в інфраструктуру близько 50 мільйонів гривень. Очолює це підприємтсво Герой України, почесний громадянин Чернігівської області Леонід Яковишин. Володимире Олександровичу, Герой України написав Вам відкритого листа, резонанс від якого прогримів не лише Україною, але й світом. Яку відповідь Ви дали Леоніду Григоровичу?
Пане, Президенте, Чернігівщина - не лише аграрний край, але й регіон із власними унікальними енергетичними ресурсами. До Вас неодноразово письмово зверталися профспілки торфовидобувних підприємств з проханням звернути увагу на галузь та відвернути рейдерство одних із останніх торфозаводів України. Незважаючи на розголос та візит перших осіб області, які гарантували підприємствам підтримку, на рівні Міненерго продовжують тиск на шахтарів, вони знову позичають солярку, щоб заготовити сировину, їм знову блокують рахунки, травлять силовики. З цього приводу хотів передати Вам для ознайомлення зверення від профспілок трудящих".
Два запитання, на які б я хотів отримати відповідь від першої особи держави і які я вже навряд чи коли небудь поставлю. Розуміючи це, вирішив скоритатись ще однією нагодою. Друга спроба була зроблена на території Чернігівського державного технологічного університету, де, як виявилося, відбулась закрита зустріч із студенством та ректором. І тут служба протоколу, дала зрозуміти, що присутність "чужих" журналістів на заході є небажаною, а акредитація є дійсною тільки на території так званого об'єкту "великого" будівництва. Мені навіть спробували заборонити фотографувати. Звісно, ж Чернігівська ОДА зробила звіт-анонс про візит Зеленського і про те, що він "поспілкується з колективом одного з чернігівських університетів", але це спілкування виявилося закритим, а в залі, незважаючи на карантин, сиділо повно студенства. Від кого заховались?
Виходячи з побаченого, можна зробити висновок, що візит Зеленського на Чернігівщину носив цілковито закритий характер і мав практичну мету -  кадрову. Плюралізм і відкритість - залишаються простими декламаціями, а намагання поставити "четверту владу" в потрібне русло - доконаною реальністю. І все це робиться руками тих, хто організовує Президенту заходи. Найгірше з усього те, що Зеленський, сам того не розуміючи, повторює шлях Порошенка, який до останнього хворів нарцизимом і месіанством.
Я не ходив на заходи до Януковича, бо зневажав його, не приходив до Порошенка, бо то - цинік і маніпулятор, але Зеленський здається мені найближчим до народу, тому я вирішив піти, щоб не тільки слухати, але й отримати відповіді на запитання.


Віталій Назаренко

Схожі матеріали (за тегом)