|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 17:10 | 03.29.2024

У Кобижчі згоріло 65 гектарів молодого лісу

14 квітня на околиці села Кобижча сталася пожежа. Горіли самосійні насадження та суха трава.

До гасіння масштабної пожежі залучалася лісова охорона, рятувальники Бобровицької та Носівської ДСНС, місцева пожежна команда і пожежна команда із села Козацьке. Стрімкий вітер не дозволяв тривалий час загасити пожежу.

«Повідомлення про пожежу надійшло о 13.18 до нашої пожежної частини, – розповідає начальник 15-ї ДПРЧ, що у місті Бобровиця, Юрій Курило. – О 13. 40 ми почали гасити пожежу. Горіла суха трава і самосійні насадження. Вітряна погода сприяла швидкому розгоранню. О 19.00 пожежу вдалося локалізувати, о 19.55 ліквідувати. Причиною загоряння стало необережне поводження з вогнем дачника, жителя міста Києва, який у себе на городі спалював листя і траву».
До гасіння було залучено 73 чоловіки, 6 одиниць пожежної техніки, 5 тракторів з ґрунтообробним обладнанням. Спільними зусиллями пожежу все ж вдалося локалізувати. Цього разу вогонь приборкали, але згарище, що лишилося на місці молодого лісу, буде відновлюватися ще не один десяток років.

Kob67


«Якби вчасно не загасили, вогонь міг би перекинутися на Ніжинське державне лісове господарство. І тоді страшно навіть уявити, які б могли бути масштаби і збитки. Ще раз звертаємося до наших громадян з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки та проявляти обережність у поводженні з вогнем у приватному житловому секторі, а також при перебуванні у лісових масивах, на відкритих територіях», – наголосив Юрій Васильович.
Упродовж цієї доби вогнеборці ліквідували 40 пожеж у природних екосистемах, з яких 34 загорання сухої трави на відкритих територіях та 6 пожеж настилу в лісі. Головною причиною їх виникнення послужила необережність громадян у поводженні з вогнем.
Загоряння сухої рослинності на загальній площі понад 150 га ліквідовані на території Бахмацького, Бобровицького, Городнянського, Ічнянського, Козелецького, Коропського, Корюківського, Куликівського, Менського, Прилуцького, Ріпкинського, Срібнянського, Талалаївського та Чернігівського районів, а також поблизу міста Чернігів.
Загорання сухого настилу в лісах загальною площею близько 13 га виникли на територіях Ічнянського, Козелецького, Ніжинського, Носівського та Сновського районів.
Слід зазначити, що з початку року на Чернігівщині через людську недбалість, необережність у поводженні з вогнем, а також внаслідок випалювання сміття й минулорічних залишків сухої рослинності виникло 829 пожеж в природних екологічних системах, з них 16 пожеж у лісах та 5 на торфовищах. Ще 48 пожеж зареєстровано в житловому секторі громадян, в результаті яких троє людей загинуло. Вогнем пройдена територія майже 3000 гектарів. Лише завдяки оперативному втручанню вогнеборців пожежі не набули катастрофічних масштабів.

Сніжана БОЖОК, фото з мережі

Відео

Схожі матеріали (за тегом)