|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:08 | 04.16.2024

Випробування безпілотних авіаційних комплексів

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко відвідав базу дислокації Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки. Військові продемонстрували, як проходить тестування висококласної бойової техніки та іншої продукції й спорядження, що вже знаходяться на озброєнні українських військових.

У ході зустрічі очільника області ознайомили з напрямками роботи дослідного інституту і продемонстрували найновіші моделі безпілотних літаків. Зараз ці апарати набули неабиякого розвитку, а з 2014 року попит на них у збройних сил зріс у кілька разів. Для розвідки і передачі даних про пересування противника і його вогневих точок саме ця техніка є найбільш перспективною.

Представники оборонних підприємств продемонстрували голові ОДА, як в реальних умовах здійснюється випробування дослідних зразків озброєння та військової техніки.

bpla3

Генеральний директор ПрАТ «Чернігівський радіоприладний завод» Анатолій Свириденко представив зразки сучасних безпілотників, виготовлених на базі підприємства. Зокрема розвідувально-ударний авіаційний комплекс «Сокіл». Він включає два безпілотника – FlyEye та Warmate. Ці два апарати працюють паралельно: один знаходить ворожий об’єкт, інший знищує його. Ударний БпЛА Warmate використовує різні типи бойових зарядів: кумулятивні, осколково-фугасні, термобаричні.

Одеське науково-виробниче підприємство «Спайтек» виробляє, зокрема, безпілотний авіаційний комплекс SPARROW, що призначений для ведення повітряної розвідки і вдень, і вночі.

bpla2

Київське ТОВ НВП «Атлон Авіа» під час практичного виконання дослідницького польоту прямо з моніторів наземної станції керування продемонструвало роботу безпілотного авіаційного комплексу розвідки та корегування вогню артилерії.

bpla

«Те, що науковий центр такого масштабу працює на Чернігівщині, робить велику честь нашій області, – зазначив Андрій Прокопенко. – Це дало можливість нашим підприємствам активізувати участь у виробництві оборонної продукції. За період роботи Інституту на Чернігівщині кількість підприємств регіону, залучених до виробництва оборонної продукції, зросла з трьох до десяти. Це – «ЧеЗаРа», «Інспецпром», «Чернігівський ковальський завод», «Чернігівський автозавод», «Український кардан» та інші. Область стає центром виготовлення та випробування сучасної військової техніки та озброєння. В цьому велика заслуга начальника Інституту доктора технічних наук, полковника Володимира Башинського та колективу установи».

Унікальність установи в тому, що він єдиний в Україні проводить дослідження і випробування озброєння та військової техніки, говорить начальник Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки Володимир Башинський.

Установа активно співпрацює з місцевими органами влади в напрямку відновлення оборонно-промислового потенціалу регіону.

«Налагоджена взаємодія та обмін інформацією в ході наукових конференцій, семінарів та спільних робочих зустрічей дає можливість підприємствам Чернігівської області активізувати участь у виробництві оборонної продукції, у тому числі в рамках імпортозаміщення», – зауважив голова ОДА.

Довідково: У 2014 році установа (тоді – Державний науково-випробувальний центр Збройних Сил України, ДНВЦ ЗСУ) була передислокована з анексованої території Автономної Республіки Крим до міста Чернігів. У 2017 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.10.2017 № 786 ДНВЦ ЗСУ перетворений у Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки.

Інститут проводить випробування в інтересах усіх видів та родів військ Збройних Сил України, а також інших складових сил оборони (МВС, Державної прикордонної служби, Національно гвардії тощо).

Після передислокації з квітня 2014 року на теренах Чернігівщини фахівцями Інституту проведено понад 600 випробувань озброєння та військової техніки, зокрема: 282 випробування броньованої та автомобільної техніки;  96 випробувань стрілецького озброєння, гранатометів, мінометів, засобів прицілювання; 62 випробування безпілотних авіаційних комплексів; 24 випробування парашутних систем; 163 випробування авіаційної техніки, обладнання та авіаційного озброєння.

Річний обсяг виробленої підприємствами регіону оборонної продукції збільшився у 18 разів, а загальний обсяг за останні 5 років складає майже 800 мільйонів гривень.

За цей період на аеродромі «Півці» проведено понад 60 випробувань безпілотних авіаційних комплексів вітчизняного та закордонного виробництва.

Схожі матеріали (за тегом)