|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 23:49 | 03.28.2024

Ландшафтний заказник "Сосна" створено на Прилуччині

Ландшафтний заказник місцевого значення «Сосна» створено з метою розширення мережі об’єктів і територій природно-заповідного фонду області, збереження та відтворення цінних природних комплексів, генофонду рослинного і тваринного світу.

Відповідне рішення прийняла Чернігівська обласна рада, повідомив Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації.  Площа заказника – майже 34,7 гектарів. Це лісовий масив, який знаходиться на території Валківської сільської ради Прилуцького району в заплаві річки Удай і складається з порід сосни віком близько 100 років, дуба черешчатого, берези бородавчастої, клена гостролистого, липи, вільхи. Серед рідкісних рослин, що занесені до Червоної книги України, тут зустрічаються конвалія лісова, сон великий та підсніжник білий. Фауна представлена такими рідкісними видами, як жук олень, жук-вусач великий дубовий, шуліка рудий, тхір лісовий.

1sosna

Ініціатива місцевої громади та Прилуцької райдержадміністрації стосовно створення заказника «Сосна» була підтримана Департаментом екології та природних ресурсів ОДА і Чернігівською облдержадміністрацією. Відповідне наукове обґрунтування розробив вчитель біології Валківської школи, методист, керівник гуртка «Екологічний патруль довкілля». Користувачі земельної ділянки, на якій розташований заказник, погодили клопотання в межах своїх повноважень.

Наразі обласній державній адміністрації доручено забезпечити розробку положення оголошеного об’єкту та передачу його під охорону відповідно до чинного законодавства.

Схожі матеріали (за тегом)