|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:30 | 03.28.2024

Леонід Яковишин – Почесний громадянин Чернігівської області!

Таке рішення ухвалили депутати обласної ради під час 19 сесії 7 скликання, яка відбулася 25 вересня.

Кілька місяців поспіль тривало інтерактивне голосування за чотирьох раніше визначених кандидатів: Героя України, генерального директора ТОВ «Земля і воля» Леоніда Яковишина, заслуженого майстра спорту України Андрія Дериземлю, заслуженого працівника культури України, майстриню художньої вишивки Віру Зайченко та народного артиста України Василя Нечепу. Імена та досягнення цих знаних в Придеснянському краї людей були виставлені на електронне всенародне обговорення. Та з 15 по 21 липня на офіційний сайт обласної ради була здійснена хакерська атака. Це втручання спричинило серйозний збій в системі голосування, адже лише протягом кількох годин за трьох із претендентів на це високе звання проголосували десятки тисяч осіб зі всіх континентів нашої планети. Про цю надзвичайну подію було вчасно повідомлено компетентні органи і нині ведеться слідство.

Натомість депутати розглянули на пленарному засіданні чотири проекти рішень і шляхом голосування визначили двох осіб, яким буде присвоєно звання «Почесний громадянин Чернігівської області».

Шляхом рейтингового голосування за кожного з кандидатів найбільше голосів набрали кандидатури Героя України, досвідченого аграрія Леоніда Яковишина – 32 голоси та Заслуженого майстра спорту Андрія Дериземлі – 30 голосів.

Звання «Почесний громадянин Чернігівської області» – це найвища обласна відзнака, що присвоюється з великої поваги до політичної і громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток економіки, культури, мистецтва, спорту, науково-технічний та соціально-культурний розвиток краю, благодійну і громадську діяльність на Чернігівщині. Людина, якій присвоєно звання «Почесний громадянин Чернігівської області», нагороджується нагрудним знаком. Їй виплачується разова грошова винагорода у розмірі 10 мінімальних заробітних плат.

Депутат обласної ради, директор ТОВ «Козацьке» Сергій Чубовський неабияк радий за колегу, адже працюють з Леонідом Яковишиним пліч-о-пліч в одному районі вже 18 років.

«Загалом понад двадцять років я знаю Леоніда Григоровича як порядну, справедливу, принципову, чесну Людину з великої літери. Товариство «Земля і воля», яке він заснував і очолює, – це, безумовно, взірець успішного господарювання. Передові аграрні технології, найвища орендна плата для пайовиків і найвища заробітна плата для півторатисячної армії працівників… При цьому найвищі врожаї зернової кукурудзи з найнижчою в Європі собівартістю виробництва, – констатує Сергій Миколайович. – Такий керівник, як Леонід Григорович, – це не лише успішний аграрій, це людина, на яку мають рівнятися, якою мають пишатися земляки. Скільки мільйонів щорічно він виділяє на благодійну допомогу хворим, інвалідам, ветеранам… А скільки спрямовує на допомогу школам і дитсадкам, ремонт та будівництво автомобільних доріг… На мою думку, такої соціальної відповідальності не має жодне із підприємств області. ТОВ «Земля і воля» – це найкращий приклад того, як має працювати аграрій в Україні. Ще Леоніда Яковишина всі добре знають за його невтомну активну громадську позицію. Його резонансні статті читають із захопленням, а іноді з побоюванням. Він відвертий у своїх висловлюваннях, але мудрий і справедливий. Недарма має найвищі нагороди – за заслуги перед Україною в розвитку її агропромислового комплексу йому присвоєно звання Героя України, також він нагороджений орденом «Знак пошани», а тепер ще й став Почесним громадянином Чернігівської області. Він, як ніхто інший, достойний цих нагород. Тож маючи нагоду, щиро вітаю Леоніда Григоровича і зичу йому міцного здоров’я на многії літа!».

Сніжана БОЖОК

Схожі матеріали (за тегом)