|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:18 | 04.19.2024

Потрібен юрист? Держава оплатить його послуги!

Що робити, якщо потрібна допомога юриста, а коштів на оплату його послуг не вистачає? Держава подбала, щоб громадяни котрі потрапили в складну життєву ситуацію почувались захищеними та могли отримати належну правову допомогу. Про те, як отримати безоплатну правову допомогу та які послуги гарантує держава, читайте в продовженні статті.

Право на безоплатну правову допомогу гарантується Конституцією України, а саме статтею 59, в якій сказано, що кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

До 2013 року в Україні розраховувати на безоплатну правову допомогу було марною справою, так як механізмів реалізації цього права не було. 

Ситуація змінилась після створення регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які почали надавати захист особам, які є підозрюваними чи обвинуваченими в кримінальному провадженні,  а також особам до яких було застосовано адміністративне затримання чи арешт. Правову допомогу, в таких ситуаціях, надає адвокат з яким, центром з надання безоплатної правової допомоги, укладено контракт та послуги якого оплачуються з бюджету.

Завдяки реформі, якої зазнала система безоплатної правової допомоги, починаючи з 2015 року доступ до безоплатної правової допомоги отримали всі особи, що перебувають під юрисдикцією України.  

Давайте розберемось детальніше, що це означає.

Для  розширення мережі  доступу громадян, до безоплатної правової допомоги, було створено місцеві центри з надання безоплатної правової допомоги. На Чернігівщині це: Менський, Ніжинський та Чернігівський місцеві центри, пізніше до них долучились створені бюро правової допомоги, що дало змогу охопити всю область. Звернувшись до центру чи бюро ви можете отримати первинну та вторинну правову допомогу. 

 

В чому ж  відмінність, між первинною та вторинною правовою допомогою?

 

Первинна правова допомога передбачає: надання правової інформації, надання консультацій, усних та письмових, складання скарг, заяв та інших документів, орім процесуальних, а також надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги.

 

Як можна отримати первинну правову допомогу?

  • зателефонувати до Єдиного контакт-центру: 0 800 213 103
  • звернутися до будь-якого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги
  • під час роботи мобільних та дистанційних пунктів

 

Вторинна правова допомога включає наступні види послуг: здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру. Іншими словами, вашу справу веде досвідчений юрист або адвокат. 

 

Варто зазначити, що право на вторинну правову допомогу мають тільки певні категорії громадян, які визначені в статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а саме:

  • малозабезпечені особи, дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів;
  • діти;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • учасники бойових дій;
  • особи, які постраждали від домашнього насильства;

 

 У цивільних та адміністративних справах, а також потерпілому чи свідку у кримінальному провадженні для призначення адвоката/працівника центру слід звернутися до будь-якого місцевого центру  (незалежно від реєстрації місця проживання).

 

Нагадуємо, що дізнатись адресу найближчого центру чи бюро правової допомоги можна за телефоном 0  800 213 103, або ж на сайті legalaid.gov.ua

Схожі матеріали (за тегом)