|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 3:45 | 04.19.2024

«Досвід війни: українські голоси»

В Україні протягом серпня-жовтня 2022 року реалізовано грандіозний проєкт соціальної дії – «Досвід війни: українські голоси» – за підтримки Британської Ради та Європейського Союзу в межах програми «Дім Європи», адміністрований ГО «Місто Активних Громадян» (за результатом проведення «Табору Активних Громадян»), покликаний згуртувати українців через творчість, розповісти про митців, які переживають війну в Україні на власному досвіді.

1adosvidwar100 митців-борців за Незалежність України (зокрема, 99 письменників: 86 – поетів та 13 – прозаїків і фотохудожник) – воїнів Збройних сил України, волонтерів, патріотів, які протистоять рашистській навалі представили свої твори про війну в Україні та поділились власним досвідом і натхненними прикладами.

Всі пересічні громадяни мали змогу познайомитись і поспілкуватися на 11 онлайн-зустрічах з митцями (в т. ч. сучасниками класиками української літератури), які нині живуть серед нас, збагачуючи нашу духовну спадщину і при цьому, наближаючи нас до перемоги, як на інформаційному фронті, так і безпосередньо на полі бою або в рядах волонтерів.

Результатом цих зустрічей стало видання антології творів (кращих зразків творчості митців про війну в Україні та особливий досвід, котрий пережив кожен учасник цього міжнародного проєкту) у видавництві «Саміт-книга», директор якого Іван Степурін подвоїв фінансування проєкту – за рахунок власних коштів, чим сприяв збільшенню якості та накладу антології.

Автор ідеї проекту, його менеджер, упорядник та співавтор антології – Володимир Віхляєв – член Національних спілок письменників та журналістів України, академік Міжнародної літературно-мистецької Академії України, екс-голова ЗОО Національної спілки письменників України, лауреат численних міжнародних премій та конкурсів в галузі літератури. Ідея цього проєкту є логічним продовженням його багаторічної діяльності: організація та проведення всеукраїнських та міжнародних онлайн-заходів, книговидання тематичних збірок, хрестоматій, авторських книг, реалізація аналогічного проекту на регіональному рівні ще у березні-квітні цього року.

Партнер міжнародного проєкту – Міжнародна літературно-мистецька Академія України (президент – Сергій Дзюба), котра об’єднує письменників, перекладачів, науковців, журналістів, митців, державних і громадських діячів із 70 країн.

Генеральні партнери проєкту, упорядники, літературні редактори та автори передмов антології – Михайло Сидоржевський (голова Національної спілки письменників України, головний редактор «Української літературної газети», відомий письменник, громадський діяч), а також Олександр Косенко (член Національної спілки журналістів України, письменник, громадський діяч, ініціатор та організатор багатьох культурно-мистецьких подій, проєктів та заходів, член видавничої ради видавництва «Український пріоритет», засновник та лідер волонтерської спільноти, голова громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Єдність»).

Дизайнер обкладинки цієї антології – художниця Яна Косенко, а автор світлин, котрими оформлено книжку, – фотохудожник та боєць ЗСУ Олег Андрос.

Британська Рада – міжнародна організація Сполученого Королівства, що працює у більш ніж 100 країнах на шести континентах. Мета її діяльності – розширення культурних відносин і розповсюдження освітніх можливостей.

«Дім Європи» – програма, котра фінансується Європейським Союзом, створена з ме­тою підтримки професійного і творчого обміну між українцями та їхніми колегами в державах ЄС. Програма фокусується на культурі та креативному секторі, освіті, медицині, соціальному підприємництві, медіа і роботі з молоддю.

«Активні громадяни» – програма Британської Ради для молоді у галузі міжкультурного діалогу та соціального розвитку, яка реалізовується у 68 країнах.

«Табір Активних Громадян» – це платформа для розвитку лідерського потенціалу, соціальної відповідальності молоді, поширення досвіду, генерації ідей, усвідомлення можливостей для підвищення спроможності громад.

Реалізація цього проєкту була б неможливою без підтримки Голови ГО «Місто активних громадян» Аліни Познанської та ментора проєкту «Досвід війни: українські голоси» Надії Юрової.

 

Ярослав Савчин,

народний поет України, прес-служба

Міжнародної літературно-мистецької Академії України

Схожі матеріали (за тегом)