|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 7:46 | 04.19.2024

Вийшов другий музичний альбом Сергія Дзюби «Закінчиться війна»

Коли торік з’явився перший музичний альбом народного поета України Сергія Дзюби «Примчу на білому коні!», я був щиро вражений дивовижною чарівністю, неймовірною силою та душевною проникливістю цих пісень.

Під їхнім впливом я так і прожив до цього часу, періодично, залюбки вмикаючи то один, то інший вишуканий, теплий та мелодійний хіт. Втім, я чесно сказав Сергієві, що він навряд чи зможе тепер перевершити себе, – настільки те, що вже полинуло в світи, неповторно оригінальне. Адже поет, навіть справжній Майстер, просто неспроможний щороку створювати такі пісенні шедеври.

І ось, буквально через півроку, я із задоволенням тримаю в руках новий музичний альбом Сергія Дзюби «Закінчиться війна», наразі другий за ліком, слухаю чудові пісні й бачу прекрасні відеокліпи, і розумію, що помилявся, бо цей альбом зовсім не поступається попередньому, а може ще й потужніший!

 

1album1 1album2

Вражає своєю образністю, глибиною та проникливістю перша ж пісня другого альбому – «Закінчиться війна» (слова Сергія Дзюби, музика Петра Лойтри). Пісня – не пафосна, глибока, надзвичайно душевна та зворушлива. І виконавці, популярні співачки Інна й Тетяна Чабан, зуміли передати і увесь біль багатостраждальних українців, і водночас – велику надію на Перемогу над нелюдами. Попри відео з ворожими обстрілами під час героїчної оборони Чернігова (треба відзначити й талановитий відеокліп Альони Лютницької), пісня – неймовірно світла, в ній життя торжествує над смертю. А головне – таку пісню справді хочеться не раз слухати й навіть співати самому. Додам, що пісня присвячена рідному Чернігову та його відважним захисникам.

До речі, С. Дзюба та його обдаровані колеги-журналісти розповідають про подвиги наших бійців на шпальтах популярної газети «Чернігівщина», і я переконаний, що ці матеріали теж варто згодом об’єднати та видати окремою важливою та цікавою книжкою.

Решту відеокліпів у другому музичному альбомі Сергія Дзюби, як і в першому, створила відома поетеса Надія Бойко зі Львова. Звісно, вона має і власний вагомий творчий доробок, люблю її вірші. На мою думку, пані Надія – одна з найкращих майстрів відеокліпів. А може, й найкраща! Настільки все, що вона робить – вишукано та органічно поєднується зі словами, музикою і виконанням. Думаю, такий ефект досягається саме тому, що Надія Бойко має особливий поетичний та пісенний Дар, тому дуже тонко відчуває душу пісні, буквально проживає кожну її мить.

Ще одна неповторно прекрасна пісня – «Будь моєю» (слова Сантоша Кумара Покхарела з Непалу і українця Сергія Дзюби, музика Петра Лойтри). Цю пісню про вічне, палке і вірне кохання виконує популярний дует «Крила» (Валентина та Володимир Олійники). І, як на мене, це – одна з найкращих пісень на інтимну тематику, які я чув упродовж усього свого життя!

 

– В радості та горі, ніби вічні,

Любимо – між небом і землею.

І не треба замовлянь магічних:  

Просто будь – довіку будь моєю!

Тишею, довірою, росою,

Пташкою, дорогою і кленом.

Я – немов народжений тобою...

– Я – неначе створена для тебе!

 

Як просто і водночас незвичайно, дивовижно, шляхетно, романтично та красиво. Це – справжній гімн великому Коханню, неймовірній Любові та самому Життю!

Ще один, без перебільшення, шедевр у диво-виконанні дуету «Крила», а також Ігоря Мілевського і Ольги Бондаренко – пісня «Калина зажурилася» (слова Сергія Дзюби, музика Миколи Збарацького). Я вважаю, що це – одна з найкращих пісень Сергія. Вона сприймається, як дійсно народна пісня. Адже в ній відображена душа нашого народу. Цю пісню одразу хочеться заспівати. Взагалі, жодних сумнівів, що її відтепер часто співатимуть по всій Україні та за кордоном. Не лише на сцені, а в колі родини і друзів, за святковим столом.

Звісно, одразу ж привертають увагу і суперхіти Сергія Дзюби (слова) та Бориса Раденка (музика) «Батьку мій» – у виконанні Наталії Шинкаренко та «Порадниця свята» – співає Валентина Олійник (дует «Крила»), і «Пісня про маму» – в новому, оригінальному аранжуванні, яку чудово виконує народний артист України Леонід Сандуленко. Співавтор слів прекрасно трепетної пісні про матусю, найдорожчу людину на землі, – Григорій Ліщенюк.

Вражає глибиною і проникливістю пісня «Пожухлим листям сумувала осінь» (слова Сергія Дзюби, Григорія Ліщенюка, музика та виконання Петра Лойтри). Як і пісні про тата та маму, ця пісня також присвячена незабутнім батькам Сергія Дзюби – Вікторові Гавриловичу і Серафимі Захарівні, й ось така справжня, велика синівська любов надзвичайно імпонує та зворушує.

Також варто відзначити чарівні пісні «Дощ із карими очима» (слова і музика Сергія Дзюби) та «Козацька звитяжна» (слова Галимкаіра Мутанова і Сергія Дзюби, музику теж створив Сергій. Тобто тут він не менш талановито виступає і як композитор. І хоч сам всесвітньо відомий поет досить скромно оцінює власний композиторський талант, вважаю, це – напрочуд оригінально та гармонійно.

А ще в музичному альбомі є пісні «Намисто і Струна» та «Ми з тобою згаснем молодими» (музику на слова Сергія Дзюби створила Тетяна Чабан), які неперевершено виконують улюбленці Чернігова – Інна і Тетяна Чабан.

І якщо в першому альбомі звучить «Пісня про Чернігів», то в другому маємо вже пісню «До Трускавця» (слова Сергія і Тетяни Дзюби, музика та виконання Петра Лойтри). Це – подарунок відомого творчого подружжя з Чернігова прекрасному Львову, який Тетяна і Сергій також щиро люблять, тож щороку відвідують у своїх мандрах Україною та світом.

 

Ярослав Маджуга 

Схожі матеріали (за тегом)