|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 5:29 | 04.18.2024

Кантата від Шевченківського лауреата

Нещодавно відбулося засідання громадського комітету з присудження Народної премії імені Тараса Шевченка. Нагорода вручається за вагомий внесок у розвиток української культури, відродження історичної пам’яті, формування національної свідомості та утвердження української мови. 

Отже, цьогорічними лауреатами премії стали: композитор Олександр Яковчук – за авторські обробки українських народних пісень, поет Василь Рябий – за поетичну книжку «СтоголоС. Сто вінків сонетів» та кінорежисер Дмитро Ломачук – за документальний багатосерійний фільм «Героїчне минуле від Святослава до Небесної Сотні».

Композитор Олександр Яковчук – Заслужений діяч мистецтв України, лауреат державних і міжнародних премій. Він – член Національної спілки композиторів України, Ліги композиторів Канади та Канадського музичного центру; доцент кафедри композиції Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. 

oyakovchuk

Олександр Миколайович – щирий друг газети «Чернігівщина». А ще він створив сценічну кантату «Крила Сімаргла» для сопрано, тенора, флейти та фортепіано на вірші українських поетів із Чернігова Тетяни і Сергія Дзюби (твір звучить понад півгодини, ноти займають 58 сторінок!), співробітництво продовжується. Тож восени, після завершення карантину, кантату планується презентувати в Україні, зокрема і в Чернігові, та за кордоном.

Щиро вітаємо Олександра Миколайовича Яковчука та всіх лауреатів із почесною нагородою, і зичимо здоров’я, добра та натхнення!  

 

Сергій Квітницький

Схожі матеріали (за тегом)