|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 23:45 | 04.18.2024

Вистава Тетяни і Сергія Дзюби в Білорусі

У популярному Мінському Театрі поезії, який працює при Центральній бібліотеці імені Янки Купали, відбулася прем’єра дійсно прекрасної вистави за книжкою «Місто Зима» наших друзів-українців Тетяни та Сергія Дзюби.

Збірка їхніх віршів вийшла торік у блискучому перекладі білоруською мовою видатного поета Михася Пазнякова й викликала значний резонанс у Білорусі. Взагалі, тоді успішно відбулися українсько-білоруські презентації в Мінську та Чернігові – широкому загалу читачів були представлені книжка «Місто Зима» та збірка чудових віршів Михася Пазнякова «Тепло ромашкової завії», яку переклали українською мовою Сергій Дзюба, Олег Гончаренко і Ярослав Савчин. Наразі Михась Пазняков приїздив в Україну, до Чернігова, а Сергій і Тетяна Дзюби із задоволенням побували в гостинному Мінську.

 

uryvok

Уривок із вистави

 

Наші українські друзі – добре знані не лише в Білорусі, а й у багатьох країнах світу. Їхні твори перекладені 65 мовами. За кордоном вийшло вже 30 їхніх книг, з’явилися публікації в газетах і журналах 50 держав. А загальний наклад усіх 89 книжок Сергія Дзюби склав понад 4 мільйони примірників. Усі свої книги Сергій присвятив своїй коханій дружині Тетяні. За свідченням фахівців, це – єдиний такий випадок у світовій літературі.

Варто додати, що Тетяна Анатоліївна – відомий науковець, доктор наук із соціальних комунікацій, професор, академік. А Сергій Вікторович очолює Міжнародну літературно-мистецьку Академію України, яка об’єднує вчених, письменників і перекладачів із 55 країн. Подружжя з Чернігова – лауреати багатьох почесних зарубіжних нагород – у США, Німеччині, Франції, Італії, Канаді, Бельгії, Австрії, Греції, Сербії, Польщі, Болгарії, Румунії, Казахстані, Іспанії, Англії, Чехії, Македонії… У Білорусі їх, зокрема, відзначили премією імені Максима Танка, медалями Максима Богдановича та «За великий внесок у літературу», преміями ім. Веніаміна Блаженного і Владислава Ходасевича.      

aktory

Режисерка і актори

 

Сценаристом і режисером цікавої вистави в Мінському Театрі поезії за творами відомих українців стала талановита Світлана Єфремова. У головних ролях виступили обдаровані студенти Державного університету інформатики і радіоелектроніки, актори студентського поетичного театру «Ритми серця» (керівник – Катерина Салата): Артем Невмержицький, Катерина Гриневич, Володимир Місневіч та Валерія Гавриленко. А пісні на вірші Сергія й Тетяни Дзюби створила і дуже проникливо виконала неповторна Тетяна Жилінська – поетеса, педагог та бард. Музичне оформлення вистави яскраво й вишукано втілила Ганна Красовська. Також на початку поетичного спектаклю і в фіналі прозвучали українські пісні у виконанні прекрасного співака Олександра Володченка.

tgilinska

Тетяна Жилінська

 

Відкрила ж таке незабутнє свято віршем Михася Пазнякова «Україна» художній керівник Мінського Театру поезії Ольга Богушинська. Одягнена в національний український одяг, вона надала прем’єрі особливий настрій та неповторний колорит.

 

orgi

Організатори свята

 

А директор Театру поезії, голова Мінської міської організації Спілки письменників Білорусі Михась Пазняков гарно розповів про співробітництво з українськими колегами. Глядачі прослухали відеозвернення Сергія Дзюби до учасників свята, яке викликало дружні оплески та численні слова подяки відвідувачів театру.

paznyakov

Михась Пазняков

 

Павло Кузьмич

Фото Ганни Красовської

Схожі матеріали (за тегом)