|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 21:44 | 04.16.2024

Внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно

Відповідно до цивільного та земельного законодавства право власності та інші речові права на нерухомі речі, земельні ділянки, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають обов’язковій державній реєстрації, оскільки такі речові права виникають тільки після їх належної реєстрації.

На теперішній час державна реєстрація речових прав на нерухомість проводиться державними реєстраторами районних державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад та нотаріусами шляхом внесення відповідних записів в єдину для всієї України державну інформаційну систему – Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав).

Проте трапляються випадки, коли виникає необхідність внести зміни до вже існуючих записів Державного реєстру прав. Така потреба може виникнути внаслідок технічної помилки, допущеної під час попередньої реєстрації речового права, або у разі необхідності внести інші зміни до записів про право.

Для виправлення помилок або внесення інших змін до записів Державного реєстру прав до державного реєстратора може звернутися власник об’єкта нерухомості; правонабувач, такий як орендар, іпотекодержатель або спадкоємець (у разі оформлення спадщини); а також обтяжувач.

Варто зазначити, що внесення змін до записів Державного реєстру прав, як і державна реєстрація, проводиться державною мовою, а тому документи, які подаються для вказаної реєстраційної дії, повинні бути викладені державною мовою.

Також звертаємо увагу, що з заявою про внесення змін до записів Державного реєстру прав можливо звернутися до будь-якого державного реєстратора або нотаріуса в межах тієї області, на території якої знаходиться об’єкт нерухомого майна, до записів про яке необхідно внести зміни.

Важливо те, що у випадку допущення технічної помилки, такої як описка, друкарська, граматична, арифметична чи інша помилка з вини державного реєстратора під час попередньої реєстраційної дії, виправлення такої помилки проводиться безкоштовно.

Крім того зміни до записів Державного реєстру прав можуть вноситися у разі зміни ідентифікаційних даних суб’єкта права, визначення часток у праві спільної власності чи їх зміни, зміни суб’єкта управління об’єктами державної власності, відомостей про об’єкт нерухомого майна, у тому числі зміни його технічних характеристик. У разі внесення змін до записів Державного реєстру прав у перелічених вище випадках, а також у разі виправлення технічних помилок, допущених не з вини державного реєстратора (тобто з вини заявника), заявнику необхідно сплатити адміністративний збір та надати державному реєстратору відповідну квитанцію.

За внесення змін до записів Державного реєстру прав сплачується адміністративний збір у розмірі 0,04 прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Вирахувана таким чином сума адмінзбору, округлюється до найближчих 10 гривень. Отже, у 2019 році розмір адмінзбору за внесення змін до записів складає 80 грн. 

Таким чином у разі виявлення помилок у правовстановлюючих документах або документах, що підтверджують державну реєстрацію права власності та інших речових прав в Державному реєстрі прав, власник майна або правонабувач за бажанням може звернутися до державного реєстратора з заявою про внесення змін до Державного реєстру прав.

Однак важливо те, що наразі законодавство в сфері державної реєстрації нерухомості зобов’язує державних реєстраторів вносити зміни до записів Державного реєстру прав під час проведення наступних реєстраційних дій з державної реєстрації набуття чи зміни речових прав на нерухоме майно або обтяжень, якщо з поданих реєстратору документів встановлено необхідність внесення змін до записів Державного реєстру прав або встановлено наявність допущеної технічної помилки під час проведення попередніх реєстраційних дій. При цьому внесення змін до записів Державного реєстру прав здійснюється одночасно з проведенням відповідної державної реєстрації без подання окремої заяви про внесення змін до запису Державного реєстру прав.

А тому питання чи вносити зміни до записів Державного реєстру прав без вчинення будь-якого правочину, залишається на розсуд кожного власника або правонабувача.

Проте слід пам’ятати, що якщо помилка в реєстрі впливає на права третіх осіб, зміни до Державного реєстру прав можуть вноситись тільки на підставі відповідного судового рішення.

Світлана Федчун, начальник відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів 

Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області                    

Схожі матеріали (за тегом)