|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 2:50 | 04.19.2024

Меморіальний комплекс на Яцево – яким він буде?

У Чернігові на цвинтарі «Яцево» планують створити військове меморіальне кладовище. Тож 24 травня у Чернігівській міськраді архітектори представили на громадське обговорення чотири його проекти. Могили військових, які загинули до 2022 року і поховані на «Яцево», чіпати не будуть, а от могили захисників України, що загинули вже після початку повномасштабного вторгнення планують зробити однаковими.

Меморіальний комплекс поховання військових не є чимось новим. У світі існує єдина традиція військових поховань, захоронення за одним принципом як форма вшанування загиблих воїнів. Наприклад, у США, Канаді, Польщі, Франції… Є такі і в Україні. У Чернігові також має бути єдиний цивілізований Меморіальний комплекс Героїв на знак вшанування українських воїнів та з метою формування єдиних військових традицій, – переконані в Чернігівській міській військовій адміністрації.

Під військове кладовище і майбутній меморіальний комплекс на Яцево вже відведено вісім секторів. Вони знаходяться поряд з уже існуючими похованнями воїнів, які загинули на Донбасі починаючи з 2014 року.

«Ми були на цій ділянці місцевості, спілкувалися з директором кладовища, і вже є розпорядження військової адміністрації виділити саме цю землю для поховання воїнів, – говорить начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський. – І ця земельна ділянка вже передбачена для поховання військових».

На розгляд конкурсній комісії було подано чотири різні проекти меморіального комплексу. Так, архітектор Роман Єршов надгробки пропонує зробити у вигляді козацьких хрестів. Сам монумент він бачить у вигляді великого дзвону із простором для відвідування родичів.

ershov

«У багатьох культурах і в багатьох релігіях дзвін символізує зв’язок світу живого і світу вже вічного, – пояснює Роман Єршов. – Всередині цієї каплички, зверху, підвішений справжній дзвін, у який в урочисті дні, в дні пам’яті, буде відбуватися відбивання тієї кількості разів, скільки людей поховано, чернігівців і не чернігівців, на військовому меморіалі».

Архітектор Юрій Каргородцев пропонує сектор поховань із пам’ятними знаками і стіну-колумбарій (місця для поховання чи зберігання праху після кремації). У центрі комплексу, за задумом архітектора, має бути величезний дуб – символ незламності і міцності наших героїчних воїнів.

kargo2

kargo

Олексій Попов та Геннадій Єршов в основу свого проекту поклали обеліск у вигляді ангела-воїна поряд з символічними воротами у формі арки. Також усі надгробки архітектори пропонують зробити в однаковому стилі.

«Ми зробили янгола сучасного – в берцях, з козацькими рисами, – пояснює архітектор Олексій Попов. – Це янгол XXI сторіччя, який на вході чи на виході каже тим, хто приходить на могилу свого сина, брата або батька: «За ними слідкують. Не турбуйтесь». Також ми пропонуємо встановити однакові стели і в їх правому верхньому кутку подати якийсь символ віри».

popovershov

Проект архітектора Бориса Дєдова включає велику стіну з інформацією про воїнів, а поряд з нею стоятиме скульптура героя України Олександра Мацієвського.

dedov

Також на території ділянки, відведеної під меморіал, розташована капличка, яка була пошкоджена обстрілами російських військових під час активних бойових дій на Чернігівщині в 2022 році і зараз потребує ремонту. Проте в майбутньому її планують зберегти і зробити теплою, щоб родичі загиблих могли в будь-яку пору року зайти туди.

«Можливо, все ж потрібно відбудувати капличку, – говорить капелан ОК «Північ». – Я не знаю, якою вона буде, як ви захочете її зробити. Та, на мою думку, вона повинна бути світлою і теплою, аби родичі та побратими загиблих могли зайти, сісти і просто поспілкуватися між собою. Згадати про те, яким був їх син, батько, брат, товариш».

Після презентації проєктів свої думки про них та пропозиції висловили члени конкурсної комісії, до якої входять 15 людей: військові, історики, волонтери, громадські та культурні діячі. Думок було дуже багато, бо в кожного своє бачення і зауваження. Наразі важко обрати один проект з чотирьох, бо в кожному є щось цікаве.

Так, на думку директора обласного історичного музею Сергія Лаєвського, в ідеалі військове меморіальне кладовище треба робити не в межах того, що вже існує, а окремо. Також історик вважає, що архітекторам потрібно буде об’єднатися, щоб задовольнити запит суспільства.

«Я переконаний, що чийсь окремий проект не задовольнить того, що ми хочемо бачити в цьому меморіальному комплексі, – сказав Сергій Лаєвський. – Якщо шановні автори пропозицій готові будуть об’єднати зусилля, то це нове творіння, очевидно, буде відповідати тим потребам, які сьогодні є».

Тож яким буде майбутній меморіальний комплекс, поки що не вирішено. Наразі кожен охочий може приєднатися до обговорення.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото з мережі

Схожі матеріали (за тегом)