|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 4:57 | 03.19.2024

На виставці презентували альбом

З нагоди річниці визволення Чернігівщини від російської окупації презентували художній альбом «Українці, які творять свою державу».

Художня виставка, присвячена презентації альбому, відбулася у вівторок в Чернігівському обласному історичному музеї. Учасниками проєкту є громада села Авдіївка Куликівської ТГ Чернігівського району, Чернігівський обласний історичний музей ім. В. В. Тарновського та козацька громада кафедрального собору Святої Катерини міста Чернігова. Автор ідеї та куратор ініціативи — заступник директора музею Андрій Лісовий. Втілили задум в життя та зафіксували в портретах, натюрмортах і пейзажах сучасний архетип українського села члени Національної спілки художників України Дарія Добрякова та Юрій Кутілов.

290323
З початком повномасштабного вторгнення російських загарбників Чернігівщина стала однією з гарячих точок на мапі України. Під час активних бойових дій дві третини регіону перебувало в окупації, а внаслідок російської військової агресії було зруйновано 12 тисяч об’єктів критичної та соціальної інфраструктури, промислових та сільськогосподарських підприємств, багатоповерхових та приватних житлових будинків. Минув рік, як Чернігівщина звільнена від російських окупантів і поступово за допомогою міжнародних партнерів відновлює свої території.
Як наголосив Андрій Лісовий, рашизм – це людиноненависницька ідеологія, яка несе з собою геноцид українського народу. На портретах ми бачимо дітей і дорослих, жінок та чоловіків, електриків та бджолярів, землеробів і воїнів. Коли прийшло горе в хату, люди об’єдналися і всі як один стали на захист країни. Кожен обрав свій фронт. Саме ці герої творять державу та націю. Націю незламних та нескорених.
Невелике село Авдіївка налічує понад 300 дворів, в яких до війни мешкали майже півтисячі жителів. Так сталося, що після повномасштабного вторгнення рф маленьке село разом із сусідніми стало відрізком дороги життя, якою в березні 2022 року рятувались мешканці Чернігова та приміських сіл. Селяни надавали тимчасовий прихисток, тепло, дах над головою, їжу та ліки втомленим і наляканим чернігівцям. Місцева влада організувала центр допомоги біженцям, який ледь не щоденно приймав сотні людей.
Буклети художнього альбому, які підготовлені в межах цього проєкту, будуть відправлені в іноземні представництва в Україні і за кордоном.

Схожі матеріали (за тегом)