|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 19:21 | 03.28.2024

Ікони музею у новому каталозі

У Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана презентували новий «Каталог ікон з колекції музею. XVII – початок XX ст.». Ця книга побачила світ коштом обласного бюджету наприкінці 2020 року.

Тут на майже 170 сторінках у повному кольорі представлена добірка з понад 300 ікон, що зберігаються у фондах музею. Ілюстрації супроводжуються відомостями про походження експонатів, матеріали і техніку виконання, датування, авторство тощо. До колекції входять пам’ятки іконопису Лівобережної України, а також твори російського походження, що у минулі віки потрапили на Чернігівщину.

1ikons

Про роботу над цим проєктом і його значення розповіли директор обласного художнього музею Юрій Ткач та головна зберігачка фондів Світлана Курач.
Новий каталог став продовженням праці, започаткованої у першому виданні ще 2008 року тодішньою директоркою музею Іриною Ральченко. Упорядники включили до нього нові експонати, отримані за ці кільканадцять років, додали якісніші світлини, доповнили та уточнили описову частину. У каталозі можна побачити і ті пам’ятки, які наразі не виставляються в основній експозиції музею.
Макет видання брав участь у відкритому обласному конкурсі рукописів 2020 року і посів перше місце у рейтингу творів для друку, зазначив представник Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Валерій Сорокін.  В рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки випущено 140 примірників книги. Крім того, музей імені Галагана додатково замовив друк ще понад 300 екземплярів.
Презентоване видання буде корисним як дослідникам і фахівцям-науковцям, історикам та мистецтвознавцям, так і художникам, студентам чи просто поціновувачам сакрального живопису.
Електронна версія каталогу вже доступна для користування за цим посиланням.

Схожі матеріали (за тегом)