|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 0:09 | 03.29.2024

Чернігівцю, що досліджує Афон, присвоїли почесне звання

Президент України Володимир Зеленський своїм Указом № 491/2020 від 9 листопада 2020 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури» за «значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність» постановив присвоїти почесне звання «Заслужений працівник культури України» директорові науково-громадської організації «Міжнародний інститут афонської спадщини» Сергію Вікторовичу Шумилу.

1asershumСергій Шумило впродовж багатьох років популяризує духовно-культурну спадину України на Афоні та в Греції. Він також активно займається дослідженням спадщини історико-культурних зв’язків України і Святої Гори Афон, впливів афонської спадщини на українську духовну культуру і традиції.

Чернігівець тривалий час здійснював науково-дослідну діяльність за кордоном у Греції та Італії, проводив персональні лекції, організовував виставки та презентації про українську спадщину Афона у понад десяти країнах Європи (Афіни, Лондон, Оксфорд, Кембридж, Рим, Венеція, Мілан, Неаполь, Париж, Страсбург, Женева, Брюссель, Варшава, Прага, Ясси та ін.). Його зусиллями було віднайдено на Афоні (Греція) документи та матеріальні рештки загубленого старовинного українського «козацького» скиту «Чорний Вир», заснованого козаками на Афоні в 1747 році. Сергій Шумило також виявив в архівах Афону і вперше видав документи щодо доброчинної (ктиторської) діяльності щодо афонських монастирів відомих українських козацько-шляхетських родів XVII-XVIIІ століть: Івана Самойловича, Івана Мазепи, Данила Апостола, Івана Скоропадського та багатьох інших. Він уклав життєпис українського письменника-полеміста та афонського старця Івана Вишенського, на підставі якого останнього було канонізовано. За роки діяльності Сергій Шумило неодноразово був нагороджений почесними грамотами та церковними відзнаками й орденами. Наш земляк є лауреатом міжнародної літературної премії імені Володимира Винниченка, міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди та літературно-мистецької премії імені Івана Нечуя-Левицького.

 

Довідка

Чернігівець Сергій Шумило – український громадський і культурний діяч, історик, краєзнавець, журналіст, дослідник української духовно-культурної спадщини. Народився 8 червня 1976 року у м. Чернігів. У 1989-1991 роках був одним з ініціаторів створення і членом альтернативної комсомолу Чернігівської крайової організації Спілки Незалежної Української Молоді (СНУМ), а також з березня 1990 року – членом Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка. Обирався депутатом Чернігівської міської ради (2002-2006 роки) та секретарем Комісії міськради з питань комунальної власності, розвитку підприємництва та регулювання земельних відносин (2002-2003 роки). З 2014 по 2015 роки – представник Гуверівського інституту Стенфордського університету (США) в Україні. З 2013 року і досі – засновник і генеральний директор Міжнародного інституту афонської спадщини.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)