|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 0:40 | 03.29.2024

«Віденський бал» збиратиме кошти для Качанівки

Цьогорічний благодійний Віденський бал України, який традиційно проводить посольство Австрії в Україні, присвячений збереженню пам’ятки Чернігівщини. Усі зібрані гроші спрямують на реконструкцію Національного історично-архітектурного заповідника Качанівка.

Вже дев’ятий раз в Україні буде проходити благодійний Віденський бал. Кожен бал – це окремий проект, який об’єднує меценатів, міжнародних партнерів, художників, хореографів, музикантів, дизайнерів та впливових людей країни. І під час цього грандіозного дійства проходять аукціони, адже абсолютно всі Віденські бали є благодійними, під час яких збирають кошти на різноманітні соціальні проекти. Так цього року Віденський бал у Києві, який відбудеться 4 квітня, тематично присвячений відновленню історичних пам’яток.

«Цього року наш бал присвячений Україні, її минулому, сьогоденню і майбутньому. Також для нас дуже важлива тема культурної дипломатії, бо ми розуміємо, що бал – це перш за все амбасадор України у світі, – розповіла організаторка Віденського балу в Україні Марина Ігнатуша. – Цього року соціальною місією балу є відновлення історичної спадщини, і ми зможемо показати перевагу духовного над матеріальним. Так, на аукціоні ми будемо збирати кошти на реставрацію Національного історико-культурного заповідника Качанівка, який є одним із семи чудес України».

 

kacghanivka9

 

Заповідник Качанівка, що в Ічнянському районі – це пам’ятка національного значення, яка датується XVIII ст. У різні роки тут творили відомі митці: Тарас Шевченко і Марко Вовчок, Микола Гоголь та композитор Михайло Глінка (свій знаменитий твір «Руслан і Людмила» він написав в Альтанці), художник Ілля Рєпін малював тут своїх «Запорожців». Взагалі гостьова книга сім’ї Тарновських, яким належав палац, налічує понад шістсот відомих прізвищ.

Територія заповідника складає понад 500 гектарів, на ній – понад 20 різноманітних пам’яток. І усі вони потребують реставрації. Та в найбільш критичному стані зараз перебувають Альтанка Глінки, Георгіївська церква, яка досі є діючою, а також сам палац, який увійшов до рейтингу семи найкращих палаців України. Палац у Качанівці – один з тих витворів мистецтва, якими не можна не милуватися. Площа палацу – понад дві тисячі квадратних метрів. Донині збереглися сходи з червоного дерева з різьбленими черепахами, венеціанська штукатурка, дзеркала та буфети для посуду, порцеляна, ліпнина на фасаді у вигляді грецьких богинь, мармурові каміни, флігелі, водонапірна вежа.

 

altglinka

Альтанка Глінки

 

Тож дуже шкода, що вся ця краса, якщо її не реставрувати, в найближчі часи може взагалі зникнути. Наразі, за висновками спеціалістів, палац перебуває на четвертій стадії аварійності, яка не дозволяє проводити тут екскурсії і пропускати до палацу відвідувачів. Будівля під загрозою повної руйнації.

 

georgtserkva

Георгіївська церква

 

Наприкінці минулого року працівники заповідника «Качанівка» вже писали відкритого листа Президенту Володимиру Зеленському з проханням посприяти у фінансуванні ремонтно-реставраційних робіт заповідника, адже на це потрібні чималі кошти. За підрахунками працівників, тільки на ремонт фасаду палацу потрібно близько 30 мільйонів гривень.

«Ми не просили конкретну суму, бо це можуть визначити лише фахівці. Якщо ви ремонтуєте фасад палацу, то повинен не текти дах, бо інакше немає сенсу його реставрувати. То питання стоїть десь до 30 мільйонів гривень, – говорить заступник генерального директора Національного історико-культурного заповідника «Качанівка» Тарас Шевченко. – І це фасад лише. Ми не говоримо про внутрішні роботи, про інженерні комунікації, про укріплення фундаментів».

 

altglinka2

 

Тож поки у високих кабінетах думають, виділяти кошти для порятунку пам’ятки чи ні, організатори благодійного Віденського балу вирішили діяти. Так, за їхніми словами, всі кошти, які вдасться зібрати від продажу лотів на балу, підуть на реставраційні роботи «Качанівки». Головна мета – повністю реставрувати палац.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)