|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:13 | 03.28.2024

У Ніжині встановлять "Козацьку гармату"

У Ніжині незабаром з'явиться новий пам'ятний знак, цікавий, колоритний, напряму пов'язаний з історичним минулим нашого міста – "Козацька гармата" на постаменті.

Гармата козацького зразка символізуватиме зв'язок поколінь і часів, встановлено її буде на місці московської вежі, звідки йшов наступ московитів і гриміли штурми: біля Батуринського мосту (в народі – Базарний міст, який іде на вулицю Московську).

"Ідея виготовлення такого пам'ятного знаку, який би був зав'язаний на козацькому минулому Ніжина, обговорювалося вже давно, а конкретизувалася тільки минулого року, – розповів журналістам сайту mynizhyn.com  директор Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського Геннадій Дудченко. – Ніжин безпосередньо пов'язваний з такою подією загальноукраїнського масштабу, як Конотопська битва: ніжинський полковник Галятовський був одним з керівників оборони Конотопу від московського війська, і Ніжин теж був одним із міст, які безпосередньо приймали участь у військових діях. Наше місто пережило кілька хвиль штурмів і численні спроби його взяти московськими військами. Усі ці всі хвилі були відбиті. Отож, у нас є історичний приклад героїчної оборони ніжинськими козаками міста-фортеці 1659 року.

 

1garmata

Автор проекту - художник Олексій Стефанюк

 

Щоб активізувати цей сегмент історії,  і з'явилась ідея створити пам'ятний знак, який би, з одного боку, стосувався козацької історії, яка, на жаль, не дуже представлена в меморіальному просторі міста, а з іншого – прив'язати його до конкретних подій і до важливого об'єкту, який також практичного випав із меморіального простору міста. Це – ніжинський замок, одна з найпотужніших твердинь 17-18 ст, завдяки якій наше місто розвивалося і розквітало. Саме ця твердиня забезпечувала захист містян і розміщувалася на території, де зараз функціонує ринок. На жаль, він нього залишилося лише кілька споруд...   

Благодійник, який за власний кошт виготовив цю гармату – ніжинець Анатолій Павлович Ворона. Козацька  гармата вже готова і чекає на встановлення".

– А що з постаментом?

– З ним вийшла затримка. У минулому році почали пошуки потрібного постаменту, але швидко знайти виявилося складно. Планується, що це буде гранітна брила, обтесана у відповідний спосіб. Це був би ідеальний варіант, вона не лущиться й не потребує догляду.

Але потрібного розміру і форми немає ні на каменоломнях, ні у когось у приватних руках... Наразі ведемо переговори із поставником, який наче б і погоджується продати постамент, але без конкретики. Чекаємо і сподіваємось на позитивну відповідь.

В іншому разі доведеться шукати альтернативу, маємо на увазі бетонну заливку і обкладення каменем.

– Якщо все піде добре, коли плануєте встановлення пам'ятного знаку?

– Плануємо відкрити на день міста. Кошти в сумі 50 тис. грн. міською радою уже  виділено. Також поруч з гарматою буде забезпечено благоустрій ділянки. Сподіваємось, ніжинцям сподобається!  "Козацьку гармату" буде видно всім, хто проїжджатиме по головній магістралі Ніжина.

Валентина Пильник

Схожі матеріали (за тегом)