|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:15 | 03.29.2024

Народної душі пісенні переливи

7 лютого вперше в Бобровиці відбувся Фестиваль української народної пісні.

 

А пісня – це душа.

З усіх потреб потреба.

Лиш пісня в серці ширить межі неба.

На крилах сонце сяйво їй лиша.

Чим глибша пісня,тим ясніш душа.

 

Іван Драч

 

Це свято з милозвучною назвою «Чим глибше пісня, тим ясніш душа» зібрало на одній сцені десять колективів району, які гордо носять звання «народний». Поряд з досвідченими достойно виступали й аматори. Глядачі в залі охоче підтримували всіх, бо кожна українська пісня – поетичний і музичний шедевр, що виховує цілі покоління, формує естетичний смак.

 

 verbich

"Вербиченька" із села Рудьківка засумувати не дасть

 

Яке це диво – українська пісня! Вона – одна зі святинь нашого народу, його найцінніший духовний скарб, краса і гордість. Пісня завжди йде поруч з людиною, яка в години радості й смутку висловлює в піснях свої почуття, переживання. Так і цього святкового дня музичні композиції лунали на будь-який смак: брали за живе і ранили до сліз, а за кілька хвилин змушували підхопитися і поринути в танок, настільки запальною була відточена майстерність виконання. Ліричні й жартівливі, обрядові й народні – задовольнили навіть найвибагливішого меломана. Хореографічним подарунком був виступ народного аматорського колективу «Ярославна». Український народний танок «Поліські гуляння» завів публіку, яка не лише аплодувала, а й гучно вигукувала «Браво»!

 

yaroslavka

Поліські гуляння від "Ярославни"

 

«Цей захід був організований для того, аби дати зрозуміти, що сучасні українці не втратили любові до народної пісні, вона живе в кожному із нас, – говорить директор Бобровицького районного будинку культури, а за сумісництвом ведуча фестивалю Людмила Луценко. – Коли ми запропонували колективам взяти участь, відгукнулися всі. Ми різні за характером, маємо абсолютно різні уподобання, мріємо про різні речі, але в пісню ми всі однаково закохані. Ось, наприклад, народний аматорський фольклорний автентичний ансамбль «Берегиня», там лишилося лише четверо учасниць. Одна з них – з ціпочком, але тільки пісня допомагає цим літнім жіночкам почуватися щасливими. Публіка їх обожнює, і вони радо відкривають їй душу. Співати – їхнє покликання. Тому хотілося б донести кожному: бережіть українську пісню, несіть її в люди, передавайте своїм нащадкам, адже саме завдяки українській пісні наша квітуча, солов’їна українська мова лунає на весь світ».

 

korovay

Коровай від найдосвідченіших учасниць із села Козацьке. Ансамбль "Берегиня"

 

Глядачі перейнялися справжнім колоритом українських пісень і ще довго не відпускали своїх улюблених виконавців зі сцени. Кожен колектив отримав подяку за популяризацію української народної пісні та найприємнішим подарунком для учасників стали гучні овації в залі і схвальні відгуки бобровичан.

zlagodamyrne

Народний аматорський фольклорний автентичний ансамбль "Злагода" села Мирне

 

Сніжана БОЖОК, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)