|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:19 | 03.28.2024

Чарівна магія «Литаврів»

Три дні поспіль на Чернігівщині успішно проходив уже ІІІ Міжнародний фестиваль  «Lytavry». Учасниками цього літературно-мистецького свята стали понад 50 майстрів Слова з України та зарубіжжя. Причому фестиваль відбувся не лише в Чернігові, а й у Ніжині, Бахмачі, Острі, Корюківці та Седневі!

1Lytavr5Започаткувала це свято на Придесенні письменниця Тетяна Винник, котра відтоді і є його головним організатором та натхненником. Також посприяли облдержадміністрація, обласна рада, місцеві громади, навчальні заклади, музеї, громадські організації та ЗМІ. 

Мета фестивалю – просвітницька. Привертати увагу дітей та молоді до читання, ознайомлювати із сучасною українською та зарубіжною літературою, просувати книгу в сучасне культурне молодіжне середовище, створювати діалог читача та письменника. 1LytavrПоети, прозаїки, митці, перекладачі, журналісти України та закордону виступали у школах, дитячих садочках, університетах, бібліотеках, музеях, кав’ярнях; влаштовували презентації, читання, бесіди та безліч інших дивовижних заходів, які долучили дітей та молодь до прекрасного і дієвого Слова. 

Урочисте відкриття фестивалю відбулося в Чернігівському молодіжному театрі. Тут, зокрема, виступили Шевченківські лауреати Анатолій Кичинський, Дмитро Іванов, Василь Шкляр та Леонід Горлач, цікаві гості з Греції, Вірменії, В’єтнаму, Білорусі, Грузії та багатьох інших країн. Родзинками свята стали тріо «Мар’яничі», гурт «I one G(od)uard і етно», літературно-мистецький проект «Тільки Світло». 

Резонанс викликала яскрава творча зустріч з письменницею та видавцем зі Львова Мар’яною Савкою в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського.

1Lytavr4

Мар’яна Савка з друзями

Учасниками свята гостинно опікувалися Тетяни Винник, Ганна Арсенич-Баран, Іван Баран, Ольга Батьковська, Віктор Татарин, Володимир Онишук, Ірина Смовська, Анатолій Шкуліпа, Михайло Ломоносов. Також велику роботу в підготовці до фестивалю «Литаври» провели волонтери: Анастасія Степанова, Ірина Венжик, Ольга Ольхова, Ольга Семиляк та Андрій Барабаш.

1Lytavr3

Василь Шкляр із читачами

Водночас зі святом, втретє вийшов альманах «Литаври», в якому поряд із відомими авторами – Тетяною та Сергієм Дзюбами, Галиною Крук, Тетяною Винник, Дмитром Лазуткіним, Мар’яною Савкою, Олегом Коцаревим, також представлена творчість талановитих юних літераторів – Софії Татарин, Богдана Талалая і Софії Башинської.

Отже, фестиваль відбувся, причому на дуже високому рівні. І важливо, що він став постійним. Отож до нової чарівної зустрічі на Придесенні наступного року!

Віктор Татарин

Схожі матеріали (за тегом)