|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:57 | 03.29.2024

Виставка до 125-річчя Олександра Довженка

З минулого понеділка 9 вересня у приміщенні Державного архіву Чернігівської області розпочато експонування фотодокументальної виставки «Співець зачарованої Десни», присвяченої 125-річчю з дня народження нашого славетного земляка – українського письменника, класика світового кінематографа й художника – Олександра Довженка.

На виставкових стендах представлено майже 30 документів, що зберігаються у фондах центральних державних архівів органів влади і управління та громадських об'єднань України, архіву-музею літератури і мистецтва України та Держархіву області.dovgeko1

Цікаво, що відкриває виставку документ із фонду «Чернігівська духовна консисторія» Держархіву області, датований (за старим стилем) 29 серпня 1894 року – «Актовий запис у метричній книзі Свято-Троїцької церкви м-ка Сосниця Чернігівської губернії про народження Олександра Довженка».

Також на виставці представлено документи, що характеризують неоднозначне ставлення влади до творчості Довженка, серед них – «Витяг з Указу Президії Верховної Ради України про присвоєння звання заслуженого діяча мистецтв за заслуги в розвитку театрального і музичного мистецтва О.П. Довженку», датований 1939 роком, та «Постанова Політбюро ЦК КП(б)У «Про Довженка О.П.», датована 1944 роком, внаслідок прийняття якої митця було звільнено від обов'язків художнього керівника Київської кіностудії.

dovgeko2

Серед розмаїття документів шанувальників вітчизняного кінематографа зацікавлять матеріали, присвячені зйомкам на Чернігівщині кінофільмів «Щорс» та «Зачарована Десна».

На останніх стендах презентовано сторінки статті О. Безручка «Нові документи з архіву СБУ: штрихи до портрета Олександра Довженка». Документи були розсекречені нещодавно.

За дорученням керівництва найвищого представницького органу Чернігівщини участь у відкритті виставки взяв радник голови обласної ради Дмитро Никоненко.

За повідомленням начальника відділу використання інформації документів Державного архіву Чернігівської області

Ірини Ващенок, світлини Дмитра Никоненка

Схожі матеріали (за тегом)