|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:47 | 04.19.2024

«Гурок-фест», або Чим дивувала Корюківка the best

Дехто дивується, коли чує про тушковані огірки з м’ясом. Особливо, якщо дізнається, що ці огірки ще й кислі, з банки. У Корюківці ж цій страві присвятили цілий фестиваль.

Вже третій рік поспіль під час святкування Дня міста господині з усієї округи готують тушковані огірки за своїми особливими рецептами, а гості залюбки смакують, відверто захоплюючись особливою стравою корюківчан. Адже такої смакоти навіть у елітних ресторанах не скуштуєш.

Gurok1

З кожним роком на гастрономічний фестиваль з екзотичною назвою «Гурок-фест» їде все більше гурманів. Коло учасників теж розширюється. Цьогоріч за першість з тушкування огірків і приз від міського голови вирішили позмагатися і сусіди – Сновська громада. Проте їм вдалося вибороти лише третє місце, перше ж розділили між собою господині з Корюківки та Хотіївки, друге – за кухарками з Наумівки. Але по-своєму смачно було у кожної учасниці фестивалю, каже голова Корюківської громади Ратан Ахмедов, хоча рецепти і особливості приготування у всіх були абсолютно різні.

cherha

У черзі за безкоштовними ласощами

«Коли ми тільки започаткували фестиваль, сосничани, борзнянці почали казати, що, мовляв, у них огірки теж тушкують. Можливо… Ніхто нікому не забороняє. Але ж ми вигадали перші, а хто перший сказав – того і страва, – посміхається Ратан Ратанович. – Тим більше, я ніде не чув, крім як у Корюківці, щоб огірок гурком називали. Ще така цікава особливість. Я б навіть сказав, родзинка. До нас сьогодні приїхали і Сновська громада, і Городнянська, і Холминська, з’їхався і наш район. Це чудово, коли такі заходи об’єднують».

trio

"Як тебе не любити, ...Корюківко"

Молодий керманич зізнається, що сам цього року напросився до комісії, яка дегустує тушковані огірки. Бо бувало, що просто не встигав посмакувати, так швидко розходився місцевий делікатес. А тут випала нагода навіть порівняти.

bila«Смачно – однозначно! У когось більше м’яса, хтось навіть поєднував кілька видів, щоб страва вийшла насиченішою. Одні господині робили її в печі, інші – на плиті, хтось у чугуні, дехто у звичайній каструлі, навіть вимоги до огірків у всіх були різні: хтось брав позаторішні, кисліші, малосольні…».

По секрету Ратан Ахмедов розповів, що навіть сам колись пробував приготувати місцеве частування.

«В учасників фестивалю смачніше (посміхається, – Авт.). Треба буде взяти якось майстер-клас. Я дуже старався, але в мене вийшло не так добре. Тому ми їли окремо м'ясо, окремо – огірки».

Взагалі святкування 362-річчя від створення міста відбувалося на кількох локаціях: проводилися виставки, ярмарки майстрів, спортивні змагання, майстер-класи, гостинні двори територіальних громад запрошували-заманювали до себе на різні смаколики, а з головної сцени після урочистої частини весь день лунали й лунали музичні номери.

Відкрили свято 140 учасників флешмобу різних вікових категорій. Під пекучим липневим сонцем так само гаряче запалювала «старша молодь» – саме так вони себе називають.

molodst

Запалює старша молодь

«У наш колектив ми беремо лише тих, кому «стукнуло» шістдесят. Адже життя тільки починається. Діти вже самостійні, клопотів домашніх набагато менше, тож нарешті є час на себе, – посміхається завідувачка відділення денного перебування для людей похилого віку, центру дозвілля для пенсіонерів Наталія Колобашкіна. – Ми вміємо проводити час з користю для здоров’я. Більше того, у такій компанії завжди весело. Фітнес, танці, активні ігри. Всього бажаючих «згадати молодість» понад пів сотні. А цього року ми ще й Говерлу підкорили».

Під час урочистої частини талановитим і активним мешканцям міста вручали дипломи і стипендії. Цього року була започаткована і міська літературна премія відомої землячки Валентини Ткаченко. Першу нагороду отримав письменник, талановитий журналіст Віктор Божок, другу – поетеса Любов Грищенко.

premBo

Першу літературну премію отримав Віктор Божок

Неперевершені емоції мешканці та гості міста отримали від чудової музики естрадного оркестру «Gorod Bend», відомого українського рок-гурту «Біла вежа» та драйвового «In white cover bend». Свято вдалося на славу!

gurt1

Свято вдалося

Сніжана БОЖОК, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)