|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 7:49 | 03.29.2024

Дмитро Блауш і його «Добродія» щонеділі роздають гарячі обіди

Другий місяць поблизу чернігівського залізничного вокзалу волонтери благодійного фонду «Добродія», засновником якого є соратник Олега Ляшка, заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш, роздають гарячі обіди. За словами політика, проект під назвою «Годуємо разом» він виношував у голові цілих п’ять років, але запустив, коли побачив, скільки чернігівців потребують елементарної підтримки. Під час крайньої акції скуштувати приготовані волонтерами продукти прийшло пів тисячі чернігівців.

dmybla

«Ідея проекту «Годуємо разом» виникла ще п’ять років тому, – розповідає засновник благодійного фонду «Добродія» Дмитро Блауш. – Під цю ідею, власне, колись і створювався благодійний фонд, але ніяк не доходили руки. А з війною виникла потреба в активізації діяльності фонду не лише в плані допомоги військовим, але й для цивільних людей, – продовжує заступник голови обласної ради. – Ми знаємо, що рівень життя чернігівців був не найкращий і до війни, а з війною багато людей втратили доходи, більшості пенсіонерів важко виживати на той мізер, який вони отримують у вигляді пенсії. Тому, враховуючи наші можливості, наші контакти і підтримку, ми вирішили започаткувати проект «Годуємо разом».

З початку травня в Чернігові відбулося вже чотири заходи. Всі вони проходять поблизу залізничного вокзалу. Востаннє пообідати волонтерськими харчами прийшло пів тисячі чернігівців.

cherxa

Зважаючи на популярність проекту, потребу малозабезпечених містян та можливості волонтерів, в останніх виникли плани розширити проект.

«Для початку хоче зробити його двічі на тиждень – один раз на вокзалі, інший раз на ринку «Нива», – ділиться планами Блауш.

Готує обіди волонтерська команда «Добродії» на базі Чернігівського кооперативного технікуму.

«Моя заступниця по фонду є управляючою кафе «Барашка», – пояснює Дмитро Блауш. – Власне, саме вона закуповує всі інгредієнти, слідкує за тим, щоб вся їжа була якісною і свіжою. Ми закупили спеціальні термокаструлі, вивозимо все в них на місце і роздаємо їжу в одноразовому посуді. Все дуже гігієнічно, якісно та сертифіковано».

fondiya

Щоразу команда «Добродії» потроху збільшує раціон, бо основна ідея проекту полягає в тому, щоб не просто нагодувати людину, але й дати продуктовий пакет з собою, аби вистачило на потім.

«Це проект – це такий собі «тімбілдинг», бо це не лише робота команди, а й залучення всіх бажаючих людей – підприємців і підприємств, благодійників і політиків, – розповідає Дмитро Блауш. – Багато з забезпечених чернігівців хочуть допомагати, але до цього моменту не знали як, а тут є можливість особисто закривати фінансово більшість питань та брати участь в роботі безпосередньо, допомагаючи нашим волонтерам».

ludeam

За словами заступника голови обласної ради, наразі від охочих допомогти немає відбою – черга стоїть на п’ять тижнів вперед.

«Ми бачимо, що все працює і що є можливість розширюватись та допомагати більше, – каже Дмитро Блауш. – Коли все переросте за десятий захід, ми підемо не лише на Чернігів. Існує думка відкрити соціальні їдальні, які б працювали на постійній основі».

Наразі благодійний фонд працює ще над одним соціальним проектом під назвою «Потребуєш – візьми, маєш змогу – поклади». Ідея проекту полягає в тому, щоб поставити в супермаркетах кошики, в які б забезпечені люди клали продукти для бідних, а ті, хто потребує допомоги, їх звідти брали.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Дмитра Блауша

Схожі матеріали (за тегом)