|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:35 | 03.29.2024

Хорватія допоможе з розмінуванням на Чернігівщині

Однією з перших проблем, з якими стикнулася Чернігівщина після звільнення у квітні минулого року, стали тисячі вибухонебезпечних предметів, які ворог лишив після себе.

rozmin23Ось уже рік чернігівські піротехніки борються з наслідками повномасштабного російського вторгнення. Адже місця, де проходили бойові дії, часто буквально всіяні вибухонебезпечними предметами. І щоб виявити їх та знешкодити, потрібні роки.

На Чернігівщині за останній рік піротехніки обстежили понад 40 тис. га територій, де було вилучено і знищено більш ніж 60 тисяч вибухонебезпечних предметів. Втім, це лише невелика частина від тієї території, яку ще потрібно «розчищати».

Зараз над розмінуванням території Чернігівської області працює 9 розрахунків ДСНС, також допомагають міжнародні партнери – Demining Solutions, The Halo Trust, FCD, DRC.

Свою допомогу нашим піротехнікам пропонують і фахівці з Хорватії – країни, яка після збройної боротьби за свою незалежність пройшла шлях очищення території від вибухонебезпечних предметів і за останні десятиліття стала чи не лідером серед європейських держав у питаннях розмінування.

Наразі їх неурядова організація з розмінування GLOBSEC уже проводить навчання для наших піротехніків. У планах – постачання необхідної техніки та залучення повністю екіпірованого персоналу.

«Ми дуже добре усвідомлюємо, яке масштабне завдання стоїть перед вами. Розмінування – дуже складне питання не тільки технічно, а й з гуманітарної точки зору, – відзначила четвертий Президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович. – Факторів багато, але я б виділила три основні: людські ресурси, технології та просвітницька робота з громадськістю. В усіх цих аспектах ми готові допомагати».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)