|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:07 | 03.19.2024

Суд у справі нардепа Приходька знову затягнув собачої

Вже вчетверте в Дарницькому районному суді міста Києва переносять розгляд гучної корупційної справи про розкрадання з ПАТ «Аграрний фонд» 2 мільярдів гривень. Фігурантами провадження є колишній керівник АФ Олександр Кірюк та екс-заступник глави Нацбанку, а нині – чинний нардеп Борис Приходько. Цього разу судове засідання перенесли через неявку двох захисників.

П'ятниця. 17 березня. 13.00. У Дарницькому суді міста Києва заплановано черговий етап розгляду справи про розкрадання 2 мільярдів гривень з «Аграрного фонду». Перед цим справу переносили вже тричі: один раз через хворобу одного із суддів, два інші – за клопотанням підозрюваних. Це має бути кінцевий етап розгляду – завершення судових дебатів із виступом Бориса Приходька, після цього – вирок! Зрозуміло, що дебати – це лише формальність, тож не дивно, що справу затягують. Складається враження, що йдуть якісь перемовини, які ніяк не завершаться. Втім, поява в коридорі суду прокурора дає надію, що розгляд все ж відбудеться. Один із фігурантів провадження – тогочасний керівник ПАТ «Аграрний фонд» Олександр Кірюк прибув до Дарницького суду першим. В очікуванні ще одного фігуранта – нардепа Бориса Приходька Кірюк виходить надвір. Згодом обох помічають з цигарками біля позашляховика Приходька. О 13.30 Кірюк та Приходько з'являються в залі суду, де на них вже чекають прокурор та представник «Аграрного фонду». Заходить колегія суддів на чолі з суддею Олександром Домарєвим. Приходько виглядає впевнено і навіть жартує, обговорюючи з адвокатом Кірюка якийсь із законопроектів. У Олександра Кірюка – двоє захисників, але один із них не з’явився. Той, що з’явився, клопоче про перенесення судового розгляду через хворобу колеги.

1asud232

Приходько та адвокат Кірюка жартують і почуваються впевнено

 

«Що за хвороба? Нічого хоча б смертельного?» – неохоче цікавиться головуючий суддя.

«Схоже на ГРВІ… Але в наш час, самі знаєте, краще пересидіти і не ризикувати», – пояснює адвокат Кірюка.

Нардеп Борис Приходько до суду з'явився сам, без супроводу захисника на «Мазератті». Він також подав усне клопотання у зв'язку з неможливістю присутності його адвоката. Пояснює: «Адвокат поїхав кудись на Схід».

Як не дивно, але довідок для суду ніхто не надав, а обвинуваченим у важкому корупційному злочині просто вірять на слово.

Головуючий суддя Олександр Домарєв, заслухавши аргументи сторін, говорить про неможливість розгляду справи за відсутності захисників.

«Справа ще перебуває на стадії судових дебатів, тому розглядати її без захисників не можна», – пояснив представник Феміди.

1asud23

Колегія суддів під головуванням судді Домарєва

 

Відтак вирішили перенести наступне засідання на 24 березня на 14.00.

Цього разу засідання тривало менше п'яти хвилин... Склалося враження, що про все було відомо заздалегідь, а спектакль з перенесенням розіграли для прокурора та журналістів. Питання в іншому: навіщо затягувати? Термін давності злочину спливе ще не скоро. Схоже на те, що долю підозрюваних вирішуватимуть аж ніяк не в суді. Суд – лише формальність, коли мова йде про мільярди. Зрештою, вкрасти два мільярди і залишатись на волі – значно простіше, ніж вкрасти 700 гривень і отримати вісім років, як це було нещодавно у випадку з недолугим крадієм, що обікрав двох пенсіонерок на Ічнянщині. А скількох обікрали ті, що вивели з державного фонду два мільярди гривень за курсом дев’ять гривень за один долар? Колись у дореволюційній Франції ходив анекдот: «Якщо я вкраду багет, то отримаю п’ять років в’язниці. Якщо вкраду вагон, то стану міністром транспорту». Схоже на те, що хтось таки зібрався в міністри і хоче вийти кришталево чистим із води, як це було, наприклад з одним із нині чинних народних «слуг», якого обвинувачували в розкраданні Броварського радіопередавального центру і підриві обороноздатності країни. Той ще й грошову компенсацію від держави відсудив.

Нагадаємо, прокуратура у цій справі просить по 12 років обом підозрюваним з конфіскацією майна і забороною права обіймати державні посади. З моменту слідства справа про розкрадання коштів з ПАТ «Аграрний фонд» тягнеться з 2015 року. Справа довга, як собача пісня. І це лише перша інстанція…

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)