|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 5:53 | 03.19.2024

Чисельність диких тварин стабільна

Про це свідчать підсумки зимового обліку мисливських і червонокнижних видів звірів та птахів, проведеного у січні-лютому на територіях мисливських угідь області.

1atvardykiТак, на Чернігівщині чисельність облікованих тварин за видами така: 1291 лось, 991 олень європейський, 62 олені плямисті, 13277 козуль, 2173 дикі кабани, 47748 зайців-русаків та 25211 сірих куріпок. Аналіз динаміки результатів обліку показав, що протягом останніх років чисельність основних видів диких тварин по області залишається стабільною, за окремими видами — навіть зросла. Втім, через збройну агресію рф, збільшення кількості хижих тварин та інші фактори дещо зменшилася популяція дикого кабана. Окрім чисельності, під час обліку визначають місця проживання тварин та їх міграції.
Варто зауважити, що ліміти використання диких тварин на наступний мисливський сезон визначають саме за результатами проведених обліків. В окремих випадках ухвалюються рішення щодо повної або часткової заборони полювання на певний вид дичини.
Проведення щорічного обліку є обов’язковим для всіх користувачів мисливських угідь. Окрім представників Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, до цього процесу обов’язково залучають фахівців Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, Держпродспоживслужби, Держекоінспекції та районних мисливствознавців.
До речі, вимоги щодо проведення обліку мисливських і червонокнижних тварин передбачені законами України «Про мисливське господарство та полювання», «Про тваринний світ», Інструкцією щодо застосування порядку встановлення лімітів використання диких тварин, віднесених до природних ресурсів загальнодержавного значення, Санітарними правилами в лісах України.
Довідково. На сьогодні площа мисливських угідь області становить майже 2,8 млн га, з яких: лісові – 635,3 тис. га, польові – 1743,8 тис. га, водно-болотні – 154,8 тис. га, інші – 26,7 тис. га, а також мисливські угіддя державного мисливського резерву – 225,6 тис. га. В області налічується 54 користувачі мисливських угідь, яким рішеннями обласної ради надані у користування мисливські угіддя.

Схожі матеріали (за тегом)