|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 4:15 | 03.19.2024

Облгази розкрадали газ держави

Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки повідомили про ліквідацію масштабної схеми привласнення промислових обсягів блакитного палива із газотранспортної системи НАК "Нафтогаз України" за участю топменеджменту 16 регіональних газових підприємств.

1agazyПро це повідомила пресслужба СБУ. "До організації оборудки причетний топменеджмент 16 регіональних газових підприємствах у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях, які пов’язані з одним із українських олігархів", — йдеться у повідомленні.
За даними правоохоронців, схема полягала у тому, що "на папері" посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували його від них. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі.
Такі злочинні дії завдали Україні збитків на майже 3,5 млрд грн лише у 2021 році.
Інша частина схеми полягала у тому, що облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу. Ці кошти "перераховувалися" підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь.
При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед "Нафтогазом".
У подальшому організатори схеми намагались "списати" штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів.
"Втім співробітники СБУ викрили оборудку та заблокували її реалізацію. Наразі правоохоронці проводять обшуки в офісних приміщеннях облгазів. У двох регіонах керівництво газорозподільчими компаніями повернуто державним представникам", — повідомили в СБУ.
Для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності триває досудове розслідування. Воно ведеться за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем); ч.3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів). Слідчі дії проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Схожі матеріали (за тегом)