|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:32 | 03.28.2024

Розстріляний Герой - з Чернігівщини

Служба безпеки остаточно підтвердила, що українським військовим, розстріляний окупантами після вимовленого "Слава Україні!", є снайпер чернігівської ТРО Олександр Мацієвський. Президент присвоїв загиблому звання Героя України.

13032023Слідчі Служби безпеки України встановили, що українським військовим, якого розстріляли після слів «Слава Україні!», був снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Мацієвський Олександр Ігорович. Про це повідомляє офіційний сайт відомства. Остаточно підтвердити ім’я військовослужбовця ЗСУ вдалося завдяки комплексу слідчих дій, які включали спілкування з рідними та побратимами загиблого, а також опрацювання фото- та відеоматеріалів. Крім того, СБУ отримала висновок судової портретної експертизи, якою підтверджено, що військовий на відео — саме Олександр Мацієвський.
«Це справжній герой, який, навіть дивлячись в обличчя смерті, продемонстрував усьому світу, що таке український характер і незламність. Саме такі захисники сьогодні боронять нашу землю, а значить — ворог обов’язково буде розбитий» — наголосив голова СБУ Василь Малюк.
Олександр Мацієвський був призваний на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецької області. Як вдалося встановити СБУ, Олександра Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому в лютому 2023 року.
Наразі СБУ вживає комплексні заходи для встановлення військовослужбовців РФ, які скоїли цей злочин. Досудове розслідування здійснюється за 438 статтею Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Заходи проводяться за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.
Президент Володимир Зеленський присвоїв Олександру Мацієвському звання Героя України. Про це глава держави заявив у вечірньому відеозверненні 12 березня 2023 року.
«Сьогодні я присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському. Солдату. Людині, яку знатимуть усі українці. Людині, яку пам’ятатимуть вічно. За його хоробрість, за його впевненість в Україні, за його Слава Україні», — зазначив Зеленський.
Нагадаємо, 6 березня в соцмережах було поширено відео, на якому російські окупанти розстріляли беззбройного українського військового. Спочатку чоловік у формі ЗСУ дивиться в бік, де розташована камера, а голос за кадром каже: «Знімай його», маючи на увазі шеврон військового. На це полонений відповідає: «Слава Україні». Після цього його розстрілюють.
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що винні у вбивстві беззбройного українського військовополоненого мають постати перед правосуддям. Він звернувся до прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана із закликом негайно розпочати розслідування МКС цього жахливого військового злочину. Президент Володимир Зеленський також пообіцяв знайти вбивць героя.

Схожі матеріали (за тегом)