|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:44 | 03.29.2024

Леонід Яковишин Леонід Яковишин

Заява про вчинення кримінального правопорушення

Генеральному прокурору України Костіну Андрію Євгеновичу

У грудні 2022 року мені стало відомо, що Олешком Олегом Анатолійовичем – колишнім начальником Першого відділу Ніжинського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки – до Головного слідчого управління Служби безпеки України було подано заяву про вчинення мною злочину, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність, надання допомоги збройним формуванням держави-агресора). У своїй заяві Олешко О.А. звинувачує мене, моїх заступників та увесь півторатисячний колектив очолюваного мною підприємства ТОВ «Земля і Воля» у колабораціонізмі. Суть звинувачень зводиться до вигаданих поширюваних ним самим же з мотивів помсти та особистої неприязні хворобливих та брехливих вигадок про те, що нібито я заправляв техніку окупантів.

Ця брехлива інформація вигадана та поширена Олешком О.А. керуючись мотивами помсти та особистої неприязні до мене у зв’язку з тим, що саме за моєю заявою відносно Олешка Державним бюро розслідувань було розпочате слідство за фактом перевищення ним як військовою службовою особою владних повноважень згідно ст. 426-1 КК України, що полягало у розбої, завданні тілесних ушкоджень моїм працівникам, у влаштованій ним напідпитку стрілянині на території розміщення складу паливно-мастильних матеріалів ТОВ «Земля і Воля». Відомості за цим фактом внесені до ЄРДР, зараз проводиться слідство (номер кримінального провадження – 42022271320000057). Ця наволоч – Олешко – абсолютно безпідставно застосовувала зброю проти мирних людей, які нічим і ніяк не перешкоджали йому та його озброєній охороні, що зафіксовано камерами відеоспостереження. Зброя, що була надана йому, мала б використовуватись для знищення ворога, а не для терору політичних опонентів та мирних людей у своїх особистих цілях.

Мною також було подано відповідні скарги до Президента України, до Міністерства оборони України, до командувача військ ОК «Північ» Ніколюка В.Д., в результаті яких Олешка було звільнено з посади начальника І відділу Ніжинського РТЦК та СП.

У відповідь на мої вищезазначені дії Олешко О.А. направив до Служби безпеки України завідомо неправдиве повідомлення про вчинення мною особливо тяжкого злочину – державної зради (колабораціонізму). Службою безпеки України згідно вимог чинного законодавства відомості за даною заявою внесені до ЄРДР (номер провадження – 12022000000000370) і уже розпочато досудове розслідування. Починаючи з грудня 2022 року слідчі СБУ за цією неправдивою, брехливою та відверто маніпулятивною заявою тероризують мене та моїх заступників, погрожують «накинути кайданки» за неприбуття на допити та здійснюють банальне цькування. У приватному ж спілкуванні зі своїми товаришами Олешко О.А. напідпитку прямо заявляє, що «він розуміє, що з його заяви до СБУ нічого не буде, але нерви потріпати він мені влаштує».

Прямий умисел Олешка О.А. на завідомо неправдиве повідомлення про вчинення мною злочину підтверджується тим, що з часу окупації частини Чернігівської області (з березня 2022 року) ним самим же було взято під свій особистий повний контроль та встановлено охорону навколо території розміщення складу паливно-мастильних матеріалів ТОВ «Земля і Воля» в с. Мирне, Ніжинського р-ну Чернігівської області. На територію складу без дозволу Олешка нікого не впускали та не випускали аж до деокупації Чернігівської області та звільнення Олешка з посади у травні 2022 року.

Своєю неправдивою заявою про вчинення мною особливо тяжкого злочину Олешко О.А. протиправно та безпідставно намагається паплюжити мою честь та гідність, підриває мою ділову репутацію, інструментами, ресурсами та діями працівників органу досудового розслідування намагається створити для мене якнайбільше проблем, підштовхнути мене до відкликання моєї заяви в рамках досудового розслідування кримінального провадження №42022271320000057 від 19.04.2022 року.

Олешко мав сидіти у в’язниці за отримання хабара ще два роки тому. Як так сталось, що особа, котра мала передати хабар Олешку в розмірі 1200$, рішенням Бобровицького районного суду від 02.02.2022 року була визнана винною, а його самого кримінальна відповідальність дивним чином оминула!? Хто добився уникнення ним відповідальності?

Відповідь проста. Маючи дружні зв’язки з Чернігівським обласним воєнкомом, з головним військовим прокурором області та з народним депутатом Борисом Приходьком ця наволоч відчуває абсолютну безкарність! Покладаючись на своїх високих покровителів, Олешко не боявся брати хабарі за «відмазування від призову» у 2021 році, не боїться влаштовувати п’яну стрілянину з кулемета посеред білого дня, не є для нього і проблемою своїми брехливими заявами про вчинення особливо тяжкого злочину вводити в оману слідство та тероризувати руками СБУ мене та мій колектив трудівників.

Зараз близько пів сотні працівників очолюваного мною підприємства ТОВ «Земля і Воля» зі зброєю в руках захищають нашу державу в лавах ЗСУ, декого ми уже встигли поховати, десятки одиниць важкої техніки нами було передано Збройним силам України, на мільйони гривень здійснили допомогу підрозділам Нацгвардії та Збройних сил України заради перемоги, а негідник Олешко в цей час спромігся лише на брехливі наклепи та цькування мене та мого колективу руками органу досудового розслідування.

Звертаю увагу, що таке неправомірне повідомлення про вчинення мною особливо тяжкого злочину спрямоване на обмеження моїх законних прав, на створення морально-емоційного тиску на мене та шантажу за моє законне право добитися справедливого покарання для покидька Олешка.

З огляду на вищевикладене вважаю, що в діях Олешка О.А. вбачаються ознаки діяння, передбаченого ч. 2. ст. 383 Кримінального кодексу України, тобто завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому або органу досудового розслідування про вчинення злочину, поєднане з обвинуваченням особи в тяжкому чи особливо тяжкому злочині.

Керуючись ст. 214 КПК України прошу за цим фактом внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в найкоротші можливі строки провести незалежне, повне та об’єктивне розслідування, притягнути Олешка О.А. до кримінальної відповідальності за неправдиве повідомлення про вчинення мною особливо тяжкого злочину. Також прошу направити на вказану мною адресу витяг з ЄРДР про відкриття кримінального провадження за цим фактом.

 

З повагою,
Герой України
Генеральний директор ТОВ "Земля і воля"
Л.Г. Яковишин

zaya1

zaya2

zaya3

Схожі матеріали (за тегом)