|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:57 | 03.29.2024

За грантові кошти відкрив міні-пекарню

До своєї мрії — створити власну міні-пекарню — Андрій Могильний з села Новий Биків, що на Бобровиччині, йшов два роки. Задум став реальністю завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту «єРобота», мета якої допомогти охочим створити власний бізнес або розвинути вже налагоджений.

1aa1nb«У нашому селі, де проживає майже 3 тисячі людей, хліб завжди був привозний. Хоча саме цей продукт є одним з найпопулярніших в раціоні українців, і його споживають щодня. Тому ідея відкрити пекарню й забезпечувати односельців свіжоспеченим хлібом виникла ще в мирний час, - розповідає підприємець. – Під час повномасштабного вторгнення росіян Новий Биків опинився в окупації. Хліб перестали привозити. Тоді моя дружина (вона - пекар з чималим досвідом роботи) почала пекти його вдома для родини, друзів, сусідів та просто односельців».

Коли Чернігівщину звільнили від загарбників, Андрій остаточно вирішив будь-що започаткувати родинний бізнес, відкривши міні-пекарню в рідному селі. Якраз на той час він залишився без роботи. Треба було якось забезпечувати родину. Та й односельцям від цього тільки користь, адже свіжий духмяний хліб з апетитною хрумкою скоринкою набагато смачніший, ніж привозний. Отже, бізнес-їдея є, пекар є, ринок збуту є. Були в Андрія й знання з бухгалтерського обліку, досвід роботи в торговому підприємстві, а ще – завзятість, цілеспрямованість та підприємницький хист. Але… потрібні гроші для старту. І тут в нагоді стала програма «Власна справа» урядового проєкту «єРобота». Заяву на отримання мікрогранту разом з бізнес-планом чоловік подав через портал «Дія». Успішно пройшов перевірку ділової репутації та оцінку бізнес-плану й отримав грантові гроші. Їх підприємець витратив на придбання обладнання, сировини та оренду приміщення. Андрій вже працевлаштував одного працівника формувальником тіста, незабаром буде ще один – технолог-тістороб. Коли ж виробництво запрацює на повну потужність, планує розширити штат.

«Наразі ми виробляємо 100 буханок в день. Випікаємо житній та пшеничний хліб за традиційною рецептурою без консервантів і хімічних домішок. Можемо виконувати індивідуальні замовлення, - говорить підприємець. – Звісно, згодом обсяги виробництва збільшимо, асортимент розширимо. Зараз головне перезимувати, прилаштувавшись до систематичного відключення світла».

До речі, на сьогодні Державний центр зайнятості прийняв позитивні рішення про надання мікрогранту на створення або розвиток бізнесу по 63 заявам та бізнес-планам жителів Чернігівщини. В результаті планується створення 145 робочих місць.

Схожі матеріали (за тегом)