|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 1:22 | 04.19.2024

Патрон – «Пес доброї волі»

Найвідоміший пес України, який живе в Чернігові, – Патрон отримав від ЮНІСЕФ звання «Пса Доброї Волі».

Це вперше в світовій історії, коли подібні регалії отримує собака. Та титул виправданий, адже він – справжній друг дітей в Україні, який не тільки захищає їх від мін, а й допомагає підтримувати психічне здоров’я дітей.

 

1aapatrЗ початку повномасштабного вторгнення росії войовничий песик Патрон допомагає працівникам ДСНС у розмінуванні Чернігівщини, а ще він – талісман чернігівських піротехніків. Собака має навіть свою сторінку в соціальних мережах, де постійно розповідає про вибухонебезпечні предмети і правила поведінки з ними. На рахунку цієї маленької собаки – чимало нагород та відзнак, а минулого тижня до Всесвітнього дня дитини він отримав ще й титул «Пса доброї волі» від ЮНІСЕФ. Додатково представник Патрона і представники ЮНІСЕФ підписали меморандум про співпрацю. Тепер Патрон братиме участь у підтримці психічного здоров’я дітей та популяризації теми мінної освіти та безпеки. Адже за словами рятувальників, Патрон неабияк допомагає дітям зрозуміти ту інформацію, яку їм хочуть донести рятувальники.

«Коли до дітей приходять люди в формі і щось розповідають, то це одне, – говорить начальник частини піротехнічних робіт та підводного розмінування ГУ ДСНС у Чернігівській області Михайло Іллєв. – А от коли ми приходимо з Патроном і в ігровій формі розповідаємо про ту ж саму інформацію, то дітям дуже цікаво і вони більше запам’ятовують».

У межах Меморандуму ЮНІСЕФ та Пес Патрон співпрацюватимуть, інформуючи українців про ризики вибухонебезпечних предметів, зменшення ризиків надзвичайних ситуацій через війну, підтримку ментального здоров’я та психосоціальну підтримку дітей, підлітків, молоді, їхніх опікунів та освітян.

«Немає дитини в Україні, яка б не знала про Пса Патрона. Патрон завоював довіру та серця всіх українців, і спільно з ЮНІСЕФ Патрон буде просувати вкрай важливі речі для українського суспільства, такі як мінна просвіта та психічне здоров’я, – сказав голова Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мурат Шахін. – Завдяки своїм власникам, Патрон як ніхто інший знає все про вибухонебезпечні предмети та заміновані поля та місця, і постійно долучається до активностей із мінної просвіти. Також він вміє підбадьорити, щиро поспівчувати, з почуттям гумору втішити».

Також вже запущено розробку в технології доповненої реальності з псом Патроном. Це має на меті підтримати дітей, які навчаються вдома. Пес Патрон має стати помічником для дітей і підлітків, який щодня надаватиме поради та підказки в навчанні.

«Пес Патрон допоможе донести до дітей найважливіше про ментальне здоров’я та мінну безпеку, щоби полегшити вплив війни, активних бойових дій і обмежень у спілкуванні з однолітками на психічне здоров’я дітей, а також задля запобігання небезпечних ситуацій, пов'язаних із вибухонебезпечними залишками війни», – заявили в ЮНІСЕФ.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)